Uutiset

Rokkariksi kouliva koulu

RockOpisto avaa ovensa syyskuussa kaikille rock-tähteydestä haaveileville.

Soittoa täysille areenoille,palvovia faneja, rentoa takahuoneloikoilua, rahaa tahkovia biisejä, keikkamatkoja ympäri maailmaa.

Rock-tähteys tuntuu olevan joka toisen nuoren unelma. Ikävä kyllä se tyssää useimmilla lähtösuoralle. Haaveita ja tahtoa olisi, mutta minkäs teet, kun kitara ei soi kädessä kuin Children of Bodomin Alexi Laiholla.

Onneksi syyskuun ensimmäisenä päivänä aukeavat RockOpiston ovet Linnankasarmilla. RockOpisto on tarkoitettu kaikille niille, jotka haluavat oppia soittamaan, kasata bändin ja päästä keikoille.

Idean takana ovat tervakoskelaiset Harri ja Kaarina Aaltonen, joiden oma poika olisi halunnut alkaa soittaa rumpuja. Kun sopivaa opettelupaikkaa ja opettajaa ei löytynyt, Aaltoset päättivät perustaa RockOpiston.

RockOpistoon opettajiksi he ovat onnistuneet palkkaamaan kolme kovaa muusikkoa: Janan rumpalin Mika Korpelan, basisti Sami Kujalan ja Fatal Empathyn kitaristin ja kosketinsoittajan Olli Haarasen. Laulunopettajaa ei ole vielä niitattu lopullisesti kiinni.

– Halusimme opettajiksi niitä, joilla on hyvät osaamis- ja koulutustaidot. Kaikki opettajamme ovat aktiivisesti mukana musiikitoiminnassa, Harri Aaltonen selittää.

Hyötyä ammatttilaisillekin

RockOpistoon pääsevät muutkin kuin pystymetsäläiset rock-tähteydestä haaveilevat. Aaltoset toivottavat opistoon tervetulleeksi nekin, jotka määritellään ammattilaisiksi. Opiston opeista kun on taatusti hyötyä demojen ja levyjen teossa. Opettaja antaa suoraa palautetta demolle tarkoistetusta tavarasta ja auttaa hiomaan sen kohdalleen, jotta demosta syntyisi parempi ja ammattimaisempi eikä se katoaisi saman tien levy-yhtiöiden arkistojen syövereihin.

Kun nuori aloittelija tulee opistoon, hän valitsee, haluaako viikossa opetusta puoli tuntia, 45 minuuttia vai tunnin verran. Kuukausimaksu vaihtelee 80 ja 120 euron hujakoilla. Samaan pakettiin kuuluu harjoitusaika opettajan johdolla, jotta opittuja taitoja päästäisiin höyläämään käytännössä.

Kun perusasiat on opittu ja soitin valittu, rock-opistolaisista kasataan kokoonpanot, joille bändiläiset keksivät itse nimen.

– Siitä eteenpäin hommat lähtevät etenemään bändin ehdoilla eli opetusta rakennetaan bändin mukaan, Harri Aaltonen selittää.

Uusien bändien ei tarvitse tyytyä pelkkään harjoitteluun Linnankasarmilla. Aaltoset lupaavat, että jokaiselle bändille yritetään löytää keikkapaikkoja ja mahdollisuus demon tekemiseen.

Teoria palvelee bändiä

Opistossa ei noudateta tutkintojärjestelmää, vaan musiikinteorian tankkaamisen sijaan painopiste on itse tekemisessä, soittamisessa. Opisto on hakenut taiteen perusopetuksen statusta, joka toteutuessaan laskisi hintoja ja mahdollistaisi suorat jatko-opintomahdollisuudet.

– Olen huomannut, että kun musiikkiopistossa alkaa teorian opetus, monet pojat sanovat hasta la vista. Ei meillä missään nimessä väheksytä teoriaa. Tärkeintä kuitenkin on, että se palvelee bändin kehittymistä, opistossa koskettimia ja pianoa opettava Kaarina Aaltonen huomauttaa.

RockOpistossa ei pidetä ketään väkipakolla. Jos soittotouhut eivät syystä tai toisesta ala maistua, opistosta voi lähteä pois kesken lukuvuoden.

Ilmoittautuneita on tullut Aaltosille mukavasti. Sana kiiri ensin puskaradiona, sitten kotisivujen kautta. Kauimmaiset rock-opistolaiset ovat tulossa Tampereelta.

RockOpiston lisäksi Aaltoset haluavat panna pystyyn treenipajan.

– Meillä on ajatuksena, että treenikämpästä kiinnostuneet voisivat ilmoittaa meille halukkuudestaan tulla mukaan. Voisimme sitten lähteä hankkimaan sopivaa treenipaikkaa, joka olisi bändien käytössä 24 tuntia vuorokaudessa. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic