Uutiset

Rollarit uudelle maailmankiertueelle

Rolling Stones -yhtye aikoo järjestää uuden maailmankiertueen. Kiertueen on määrä alkaa 21. elokuuta Bostonista, ja lippuja moniin esityksiin ryhdytään myymään jo tänä lauantaina, yhtyeen keulahahmo Mick Jagger kertoi tiedotustilaisuudessa New Yorkissa tiistaina.

Yhtye ilmoitti soittavansa kiertueen aikana klassikoitaan, mutta myös kappaleita uudelta, vielä keskeneräiseltä ja nimettömältä levyltään.

Yhtye soittaa vuoden kestävän kiertueen aikana klubeissa, teattereissa, areenoilla ja stadioneilla. Rollareiden kiertuepromoottorin Michael Cohlin mukaan tähän mennessä yhtyeelle on sovittu noin 40 esiintymistä Pohjois-Amerikassa, kertoi musiikkialan Billboard-lehden nettisivu tiistaina.

Pohjois-Amerikan jälkeen vuorossa ovat Etelä-Amerikka, Aasia ja ensi vuoden kesällä Eurooppa.

STT, Reuters

Napoli panee skootterit kuriin

Jos et pysty kieltämään niitä lailla, kiellä ainakin niiden kulkuvälineet. Italialainen Napolin kaupunki aikoo panna rosvot ojennukseen kieltämällä skoottereilla huristelun Napolin historiallisestikin arvokkaassa keskustassa.

Skootterivarkailla on tapana siepata jalankulkijoilta milloin käsilaukkuja, milloin jotain muuta. Sen jälkeen he kiihdyttävät skoottereillaan kätevästi karkuun ja ovat jo hetken kuluttua tavoittamattomissa.

– Tavoitteemme on taata turisteille ja kaupunkimme asukkaille enemmän turvallisuutta, Napolin liikennehallintoon kuuluva Nicola Oddati perustelee skootteripannaa.

Tiistaista lähtien skootterit täytyy jättää kauaksi keskustasta tai taluttaa ne keskustan läpi. Moottori ei saa olla käynnissä missään vaiheessa.

Napolissa on aiemmin kielletty muun muassa tietynlaisten veitsien myynti. Viranomaiset huomasivat, että kyseinen malli oli erityisesti väkivaltaisiin ryöstöihin erikoistuneiden rosvojen suosiossa.

STT

Vauvan puheen käännöskone kehitteillä

Mitähän vauva haluaa viestiä jokelluksellaan ja ilmeillään? Pian sitäkin saattaa saada selkoa, sillä japanilaiset kehittelevät vauvan puheen käännöskonetta.

– Tavoitteenamme on rakentaa laite, jolla aikuiset pystyvät lukemaan vauvan tunteita, sanoo Nagasakin yliopiston neurobiologian professori Kazuyuki Shinohara.

Pikkulapsen puheen käännöskone olisi tavallaan jatkoa laitteelle nimeltä Bowlingual. Tämä japanilainen hittituote antaa ihmisille tulkkausta siitä, mitä koira tarkoittaa kulloinkin haukunnallaan.

Jotkut tutkijat ovat kuitenkin varoittaneet liki scifimäisestä kehityksestä, jonka avulla lapsia pystyttäisiin ymmärtämään jo ennen kuin he oppivat puhumaan.

Vauvojen kielen käännöskoneen on määrä saapua myyntiin ensi vuoden puolivälissä.

STT

Päivän lehti

29.1.2020