Uutiset

Romanttiset, totuudenmukaiset ja hyvät

Aikuistunut HIM etsii motivaatiota ja menestystä Amerikasta.

HIM-yhtyeen keulahahmo Ville Valo istuu ravintolan takaloosissa haastattelulista edessään. Rocklaulajan päivän työ on viikonvaihteessa kauppoihin ilmestyneen Dark Light -levyn Suomen-promootio. Edessä on kymmenkunta haastattelua. Se vaatii paljon tupakkaa ja samojen vastausten toistoa.

Jo elokuun alussa liuta suomalaisia toimittajia kuunteli ennakkoon yhtyeen uuden albumin. Tuotantopäällikkö Asko Kallonen sääti henkilökohtaisesti äänentoiston kohdalleen levy-yhtiön tiloissa Lauttasaaressa ja kaatoi kahvinkin kuppiin.

Kuukausi kuuntelun jälkeen korvissa soi edelleen Dark Lightin ensimmäinen singlelohkaisu. Syyskuussa julkaistulla Wings Of A Butterfly -kappaleella on tarttuva kertosäe. Se alkaa soida, kun biisiä on kuunnellut vajaan minuutin. Ei ihme, että single on alun perin levy-yhtiö Warnerin johtajien valinta.

– Miten sanoisin sen sillä tavalla kivasti… New Yorkiin lennätettiin kuuntelemaan koko maailman Warnerit. Kaikki näyttivät diggaavan tästä kappaleesta, joten se valittiin, kertoo Valo.

Valinnan perusteet lauluntekijä osaa luetella ulkoa. Kappale kuulostaa HIMiltä, tuo mukanaan jotakin uutta ja sen mukana on helppo laulaa. Ennen kaikkea biisi on tarpeeksi lyhyt.

Nunnaluostarista parhaat akustiikat

Uuden levyn myötä HIMin musiikillinen linja on muuttunut, ainakin Valon mielestä. Dark Light on Valon mielestä aiempaa suoraviivaisempaa rockia.

– Se on sellaista AC/DC-tyyppistä, jossa on vähän U2:ta ja suomalaista melankoliaa.

Aiempaa rokimpaa linjaa ja tekemisen intoa etsittiin Atlantin takaa. Albumi äänitettiin Los Angelesissa. Nunnaluostarina toimineesta kartanosta löytyi yhtyeen ja tuottajien mielestä paras akustiikka. Fiiliksen löytämiseksi Valo halusi myös, että yhtye asuu äänitysten ajan yhdessä.

Kappaleet miksattiin New Yorkissa Electric Lady -studiolla. Juuri tämän studion Valo kertoo Jimi Hendrixin aikoinaan perustaneen ystäviensä kanssa. Albumin tuottaja Tim Palmer puolestaan on tehnyt yhteistyötä muun muassa Robert Plantin ja U2:n kanssa.

Palmerin yhteistyö HIM:in kanssa alkoi muutama vuosi sitten, kun Palmer tuotti pari kappaletta bändin kokoelmalevylle.

”Esipuberteettista keskittymistä”

Kymmenen vuotta tahkonnut yhtye yrittää edelleen Yhdysvaltain markkinoille. Valloituksesta Valo ei tietenkään halua vielä puhua.

– On typerää jauhaa menestyksestä, koska jokainenhan sitä haluaa. Mutta jos se ei sitten toteudukaan, ei tarvitse ryhtyä selittelemään kenellekään.

Mutta miten HIM aikoo erottautua Yhdysvaltain markkinoilla muista?

– Rock on nykyään esipuberteettista keskittymistä aggressioon. Se ei ole emotionaalisesti kehittynyttä, tai sitten se on poliittisesti ylivalveutunutta ilman koulutusta, arvostelee Valo.

– Me olemme romanttisia, totuudenmukaisia ja hyviä. Suurin osa rockmusiikista on kuitenkin silkkaa paskaa tänä päivänä, hän kiteyttää.

Valon mielestä kukaan ei osaa nykyään tehdä edes kertosäkeitä.

Rockia ja kiertämistä, koteja ja vauvoja

HIMin menestys mitataan Philadelphiaan 24. marraskuuta päättyvän kiertueen jälkeen. Silloin takana on nelisenkymmentä keikkaa Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Aikuistuneille rokkareille Euroopan ulkopuolinen menestys toisi myös lisämotivaatiota. Kolmekymppisten soittajien elämään mahtuu nykyisin muutakin kuin pelkkä bändi.

– Ei ole mitenkään yksinkertaista pitää viittä naamaa kimpassa, kun on muutakin elämää, koteja ja vauvoja. Nousuja ja laskuja tapahtuu niin nopeasti, että on paras nauttia vain tästä hetkestä, miettii Valo.

Hän on kuitenkin tyytyväinen, että uuden levyn promootio loppuu ja päästään itse asiaan, esiintymään.

– Promotessa menee helvetin paljon röökiä, kahdesta neljään askia päivässä.

Kiertueella kulutus tippuu kuulemma ainakin puoleen. (STT)

Päivän lehti

14.8.2020