Uutiset

Rönttösiä rypyttämään

Kaipaatko hidasta tekemistä, jotain mikä pysäyttäisi arjen kiireen? Kokeile leipomista, leivo vaikka rönttösiä.

Yksinkertaisista aineksista leivottu rönttönen on perinteinen kuhmolainen erikoisuus: ruiskuoreen kääritty marjapiirakka. Sen valmistusta aloittelijankaan ei tarvitse pelätä.

Se onnistuu, vaikka kotona ei olisikaan leivinuunia.

Tärkeimmät varusteet ovat aika, maltti ja sopiva vaivannäkö.

Rönttönen maistuu sadonkorjuulta: siinä on perunaa, puolukkaa ja ruista. Se on suolaisen ja makean yhdistelmä.

Täyte on imellettyä perunamuusia, johon sekoitetaan mehukas puolukkasurvos.

Käsityön jälki näkyy etenkin pyöreäksi kaulitun ruiskuoren rypytyksissä.

Itse kullakin rönttösleipurilla on omat niksinsä.

Kuhmon maa- ja kotitalousnaisten aktiivi Iiris Määttä jakaa oman reseptinsä lukijoille.

Valmistuksessa ei tarvitse eikä voi kiirehtiä. Perunasoseen on imellyttävä tunteja lämpimässä, joten sen voi valmistaa jo leipomista edeltävänä iltana.

Parhaimpia perunoita ovat vanhat ja jauhoiset. Puolukat Määttä poimii itärajan saloilta, pakastaa kokonaisina ja lopulta survoo jäisinä sauvasekoittimella.

Kotiseudullaan rönttöset kuuluvat kahvi- ja juhlapöytään. Miedosta makeudestaan huolimatta ne sopivat hyvin erilaisten keittojen särpimeksi.

Iiris Määttä valmistaa niiden seuraksi syksyllä mehevää lisuketta itse kasvattamistaan spagettikurpitsoista.

Kainuun rönttönen sai vuonna 2008 EU:n maantieteellisen nimisuojan, jollainen on myös esimerkiksi kalakukolla, karjalanpiirakalla ja Aachenin piparkakuilla.

Rönttösten täytteenä on Kainuussa käytetty myös mustikkaa. Makuasioihin kuuluu se, nauttiiko valmiin rönttösen kuumana vai kylmänä.

Rönttöset Iiriksen tapaan

Noin 20 kpl

Täyte:

1 kg perunoita (soseeseen sopiva lajike, ei mielellään uutta perunaa)
tilkka keitinlientä
½ dl karkeita ruisjauhoja
4 dl puolukkasurvosta
½ dl sokeria
1 tl suolaa
 
Kuori:
3 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
4–5 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
(1 rkl rypsiöljyä, mikä helpottaa kaulitsemista)
 
Lisäksi:
ruisjauhoa taikinan kaulitsemiseen
50 g sulatettua voita valmiiden rönttösten kuorien sivelyyn
 
1. Aloita täytteen valmistus ajoissa, esimerkiksi edellisenä iltana, sillä perunasoseen on imellyttävä muutaman tunnin ajan.

Keitä kuoritut perunat suolan kanssa. Soseuta hyvin ja lisää tarvittaessa tilkka keitinlientä. Jäähdytä sose noin 40-asteiseksi.

Lisää ruisjauhot. Sekoita tasaiseksi massaksi, johon ei jää kokkareita.

Laita sose imeltymään kannen alle lämpimään paikkaan 3–4 tunniksi. Tarvittaessa voit asettaa kulhon lämpimään vesiastiaan. Imeltyessä soseen rakenne löystyy. Jäähdytä sose jääkaapissa, jotta se ei ala käydä. Sose voi odottaa leipomista jääkaapissa yön yli.

Sekoita jäähtyneeseen soseeseen puolukkasurvos, sokeri ja suola.

2. Valmista kuoritaikina sekoittamalla sen ainekset kulhossa.

Vaivaa taikinasta kaksi pitkää taikinapötköä, joiden halkaisija on muutama sentti. Leikkaa pötköt palasiksi noin neljän sentin välein. Pyörittele palaset palloiksi. Kauli pulikalla pallot ohuiksi pyöreiksi pohjiksi, joiden halkaisija on noin kymmenen senttiä. Pallot voi myös ensin taputella käsin litteiksi ja lopuksi tasoittaa pulikalla.

Taikina saa olla pehmeää, mutta ripottele tarvittaessa ruisjauhoja taikinaan ja pulikkaan, jotta taikina ei tartu kiinni.

Lado pohjat limittäin odottamaan täyttöä. Jauhota välit, etteivät ne tartu kiinni toisiinsa.

Levitä pohjat jauhotetulle alustalle. Laita pohjalle runsas ruokalusikallinen täytettä. Tasoita se keskelle ja jätä reunat paljaaksi parin sentin leveydeltä.

Taittele reunat ja rypytä ne peukalolla ja etusormella kiinni.

3. Paista rönttöset uunissa 250–300 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes täyte kuplii ja reunat ovat saaneet väriä. Tarkkaile paistumista, sillä aika vaihtelee uuneittain.

Sulata voi. Sivele voisulalla valmiiden rönttösten reunat.

Syksyinen kurpitsalisuke

4 hengelle

1 spagettikurpitsa (noin 1 kilo)
2 tl suolaa
2 rkl öljyä
3 tl yrttejä (esim. basilikaa, timjamia, meiramia, rosmariinia, oreganoa, persiljaa) tai Provencen yrttiseosta
 
Halkaise kurpitsa kahtia. Poista siemenet ja säikeinen sisus.

Leikkaa kurpitsan puolikkaat pituussuunnassa paksuiksi viipaleiksi. Kuori viipaleet. Se käy helposti kuorimaveitsellä. Ripottele suola leikkauspinnoille, jotta kurpitsasta alkaa poistua vettä.

Kuutioi kurpitsa. Lisää öljy pannulle, ja anna kuutioiden hautua 10–15 minuuttia. Älä hauduta liian pehmeiksi. Mausta yrteillä.