Uutiset

Roskaaminen on Suomi-ilmiö

Suomalaiset kokevat elävänsä siistissä maassa. Omaa asuntoa ja pihaa hoidetaankin käsi sydämellä. Suomalaiselle on kunnia-asia pitää paikat kunnossa.

Kun astutaan portista ulos, kaikki muuttuu. Roskien heitto teiden varsille ja katukäytäville on yleistä. Koiran jätöksiäkin näkee tämän tästä.

Varsinaiseen Suomi-ilmiöön törmää muun muassa kaupunkifestarien jälkeen. Katukäytävillä löyhkää virtsa, pullo- ja tölkkimeret täyttävät puistojen nurmikot yhdessä olutpakkausten ja pikaruokapakettien kanssa.

Aamuinen näky festarien jälkeen on kuin kaatopaikalta.

Holtittomasta roskaamisesta ei pidä syyttää vain nuoria. Asenteissa on yleisesti vikaa. Eivät kunnatkaan huolehdi ympäristöstä niin kuin pitäisi. Pientareilla ja katukiveyksien väleissä rehottavat rikkakasvit.

Ilmeisesti suomalaiseen tapaan ja tyyliin on niin totuttu, ettei siihen tavallinen kadunmies tai -nainen kiinnitä edes sen suurempaa huomiota.

Ulkomaiset turistit sen sijaan kiinnittävät. He pitävät käsittämättömänä suomalaisten tapaa roskata kadunvarret.

Monissa Euroopan maissa kadut ja katukäytävät pestään joka aamu. Kansalaiset taas pidetään kurissa kovien sakkojen uhalla. Esimerkiksi Espanjassa roskien heittäminen kadulle tietää 300 euron sakkoja.

Yleisille paikoille virtsaamisesta rangaistukset voivat olla vieläkin kovempia.

Suomi muistuttaa yleisten paikkojen roskaisuudessa enemmän kehitysmaata kuin modernia eurooppalaista tietoyhteiskuntaa.

Roskaaminen ei ole mitään halpa lystiä. Sen, minkä kansalaiset voisivat itse kantaa roskiksiin, hoitavat nyt kunnat. Yksin Helsingissä roskien siivoaminen kaduilta maksaa vuodessa yli kymmenen miljoonaa euroa. Koko maassa roskalasku on yli kymmenkertainen.

Kovat sakot ja kova kontrolli vähentävät toki roskaamista. Tärkeintä on kuitenkin asenne. Jos roskaamista paheksutaan ja porukassa roskaajaa katsotaan pitkin nenänvartta, kiikutetaan roskat mieluusti asianmukaiseen paikkaan.

Vastaavasti on sitten sijoitettava jäteastioita näkyville niin, ettei roskien kanssa tarvitse kävellä kohtuuttoman pitkiä matkoja.

Suomessa on paljon muitakin korjattavia asioita kuin yleisten paikkojen ja katujen siisteys. Kaupunkikuvaan ja viihtyvyyteen niillä kuitenkin on vaikutusta, samoin kuin ulkomaalaisten turistien saamaan mielikuvaan Suomesta.

Pienetkin asiat voivat vieraille merkitä suuria ja vaikuttaa yleisvaikutelmaan maastamme.

Monet ulkomaiset toimittajat ovat kiinnittäneet huomiota muun muassa suomalaisten humalajuomiseen ja kirjoittaneet tavastamme monia artikkeleita.

Erityisesti ihmetellään alaikäisten hurjaa kännäämistä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaavanlaisia tapauksia käsiteltäisiin lastensuojelussa.