Uutiset

Roskalehti ryvetti koko brittimedian

Journalistit ovat koko Britannian vastuuttomin ja korruptoitunein ammattikunta.

Näin latasi brittilehti Guardianin kolumnisti viime viikolla, kun yhä uusia tietoja skandaalilehti News of the Worldin hämäräperäisistä, jopa laittomista tiedonhankintakeinoista tihkui julkisuuteen.

Brittilehdistö on perinteisesti jakaantunut selkeästi laatu- ja roskalehtiin, ja viikko sitten lopetettu News of the World oli jälkimmäisen kategorian pahamaineisin edustaja.

Lehden omistaja, lehtikeisari Rupert Murdoch, ilmoitti lehden lopettamisesta, kun kävi ilmi, että puhelinten luvaton salakuuntelu ei ollut lehden tiedonhankintakeinona suinkaan mikään yksittäistapaus eikä välttämättä edes menetelmistä törkein.

Lehden lopettaminen lienee ollut kuitenkin silmänlumetta, sillä tiettävästi sen yhdistäminen toiseen Murdochin lehteen The Suniin oli jo muutenkin suunnitteilla. Se ei myöskään riittänyt päästämään Murdochia pälkähästä, sillä skandaali jatkoi leviämistään aina Yhdysvaltojen puolelle saakka. Tällä viikolla Murdochin on määrä vastata sotkuista Britannian parlamentille.

Murdochilla on ollut vahva ote Britannian politiikkaan jo kauan ennen nykyistä oikeistohallitusta. Yleisesti tiedossa olivat muun muassa Murdochin ja työväenpuolueen hallituksen pääministerin Tony Blairin läheiset välit.

Tiedetään, ettei Murdoch omistajana ole tyytynyt vain korjaamaan voittoja vaan on hyvinkin tarkkaan huolehtinut lehtiensä noudattamasta linjasta. Siksi Murdochin vastustaminen on tiennyt vaikeita aikoja julkisuudessa brittipoliitikoille.

Ei siis ole yllätys, että skandaalilehden menettelytavoista noussut kohu on levinnyt nopeasti hallinnon huipulle saakka. News of the Worldin entinen päätoimittaja Andy Coulson siirtyi aikoinaan lehden palveluksesta pääministeri David Cameronin lehdistöpäälliköksi. Juuri Coulsonin päätoimittaja-aikana laittomat salakuuntelut yleistyivät, eikä kovin moni ole suostunut uskomaan, että päätoimittaja olisi ollut niistä tietämätön.

Muita esimerkkejä Britannian lehdistön ja poliitikkojen suhteiden verkostosta on vaikka kuinka.

Lehdistön maine onkin ryvettynyt pahasti, mutta niin vahva vaikuttaja kuin Rupert Murdoch onkin, yksin häntä ei tilanteesta voi syyttää.

Lehtien levikkikilpailu on verisyydessään ollut aivan omaa luokkaansa Britanniassa jo pitkään, ja jotakin lukijakunnan mieltymyksistä kertoo se, että nyt lopetettu News of the World oli maan luetuin sanomalehti. Laatulehdet sen sijaan ovat kamppailleet levikkikierteessä jo pitkään.

Onko Britannian tie myös muun maailman lehdistön tie? Ei välttämättä, pikemminhän sen pitäisi olla tie, jota kaikin keinoin tulisi karttaa. Britannian esimerkki kuitenkin osoittaa, että tiedonvälityksen riippumattomuus ei ole itsestäänselvyys missään. Kaikkialla se pitää lunastaa päivittäin.