Uutiset

Roskasakosta valtiolle rahasampo

Terassikauden alku herättää suomalaiset. Aivan yhtä varmasti kuin astun joka kevät koiranomistajan korjaamatta jättämään lemmikinläjään, yhtä varmasti horjun terassin edessä lankeamaisillani houkutukseen. Tunnusta pois – tuttuja juttuja Sinullekin joka kevät!
Olohuone keskellä Riihimäkeä kavahduttaa parhaillaan sen ympärillä asuvia. Samaan aikaan keskusta-aukion kanssa rakennettu uusi luksuskerrostalo on keskellä kaupungin sykettä ja palveluita. Asukkaat eivät pääse pitkästymään, sillä he saavat kesäaikaan seurata ihan aitiopaikoilta kahden ravintolaterassin elämää.

Ydinkaupungista asuntoa katsovien pitäisi suhtautua kuten etelänmatkaa suunnittelevien. Asuntoesitteitä on luettava kuten hotelliesittelyjä. Sijainti keskustassa merkitsee, että läheisten ravintoloiden vilkkaan iltaelämän äänet saattavat kantautua huoneisiin.

Ei Riihimäki ole yksin terassien aiheuttamien tunnekuohujen keskellä. Vauhdikas meno jakaa kansaa kaikkialla niin Hausjärven Oitin kaltaisessa taajamassa kuin Tampereen Keskustorin ympäristössä.

Koirien jätökset ja ympäristön roskaaminen jakavat myös kansan kahtia.

Keskustelu koirien läjistä on aivan yhtä oikeutettua kuin keskustelu käsittämättömistä määristä lumen alta paljastunutta roskaa. Sitä roskaa siunaantuu sitten kesäkeleillä erityisesti terassien ympäristöön.

Missä ihminen on liikkunut, sillä lojuu roskaruokapakkauksia, karamellipapereita, tupakkiaskeja, pulloja, purkkeja ja jopa autonrenkaiden ja jääkaappien kokoluokan hupsis-pääsipä-putoamaan -vahinkoja.

Nuoriso leimataan roskaajiksi, mutta taitaapa vanhan kansan viisaus pitää paikkansa. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Oppii kyllä, jos opetetaan.

Vain harva koiran omistaja pystyy suhtautumaan tyynesti koiransa jätöksiä arvosteleviin kansalaisiin. Yhtä harva varustautuu muovipussilla, jolla noukkii jätökset siivosti talteen ja pudottaa roskalaatikkoon.

Tänä keväänä olen joutunut pyhittämään yhden vadin, sukkapuikon ja tiskiharjan kenkien kakkakäyttöön. Kengänpohjan kuuraus toistuu pari kertaa viikossa.

Naapuri taas on pyydellyt anteeksi yhteisroskiksemme nopeaa täyttymistä. He kun kiertävät tonttiaan kiertävän kadun ojat ja keräävät roskat pois.

Olemme molemmat yhtä kypsyneitä yhä yleisempään asenteeseen, joka leimaa valittajat tiukkapipoiksi.

Englannissa koiran jätösten jättämisestä kadulle sakotetaan 800 eurolla. Australiassa pyöritettiin televisiossa tietoiskua, jossa perhe istui kotonaan, heitti kaikki ruuanjätteet, kananluut, roskat ja muut jätöksensä pitkin lattioita. Inho herätti kansan miettimään olohuonettaan – omaa asuinympäristöään ja luontoaan.

Mitä Suomessa tarvitaan? Pistetäänkö Idols-Ari tietoiskuun porsastelemaan vai kerätäänkö sakoilla valtiolle reippaat tulot veronkevennyksiä korvaamaan?

anu.kankaansydan-lahtinen

@hameensanomat.fi

Sijainti keskustassa merkitsee, että ravintoloiden melu kantautuu huoneisiin.

Päivän lehti

31.5.2020