Uutiset

"Roskiin koko tilaaja-tuottajamalli"

Tilaaja-tuottajamalli herätti kiperää keskustelua tiistai-iltana.

– Se joutaa roskiin koko malli, kommentoi Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Irma Taavela.

Hän mieluummin näkisi kaupungin prosessiorganisaationa teollisuuden tapaan, jossa olisi selkeät mittarit ja väylä asiakkaiden palautteen antamiselle.

Kriittisesti tilaaja-tuottajamalliin suhtautuu myös ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen.

– Kuntaliiton selvityksen mukaan malli lisää byrokratiaa ja kustannuksia kunnissa. Kuntien tuotanto on vähentynyt, mutta samaan aikaan hallinto on kasvanut. Kuntalaisten palvelut eivät ole parantuneet, lataa Asara-Laaksonen.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton toimialajohtajan viesti onkin se, että kuntien pitäisi tarkkaan miettiä mallin hyötyjä ja yhteiskunnallista merkitystä.

– Mielestäni malli sisältää uusliberalistisia vireitä. Se on vahingollista, jos ajatellaan, että kunta on yritys yritysten joukossa.

Asara-Laaksonen myös kysyy, mihin malli on väline? Onko se palveluiden kehittämisen väline vai palveluiden yksityistämisen väline?

Kriittistä kannanottoa syntyi vasemmistoliiton järjestämässä keskustelutilaisuudessa myös tilaaja-tuottajamallin mittareista. Miten tuottavuutta ja palveluita mitataan ja miten asioita seurataan?

Mallia pitää kehittää
Hämeenlinnassa tilaaja-tuottajamallia kehittänyt Aija Tuimala toimii nykyään Audiapron toimitusjohtajana. Hän oli tilaisuudessa kertomassa tilaajatuottajamallista sekä siitä, miten erilaisia versioita siitä on tehty kuntiin.

Tuimalan mukaan malli on vain väline ja sen tarkoitus on olla mahdollisimman läpinäkyvä.

– Toki riski on byrokratian lisääntyminen.

Tuimalan mukaan tilaaja-tuottajamallin haaste on myös se, että sitä pitää kehittää koko ajan. Tilaisuudessa heräsikin ajatus siitä, onko Hämeenlinna unohtanut tilaaja-tuottajamallinsa kehittämisen sen jälkeen, kun Tuimala siirtyi Kuntaliiton palvelukseen.

Kritiikkiin Tuimala vastasi, että mittareiden kehittely vaatii aikaa.

– Olisiko Hämeenlinnassa lainkaan mittareita ilman tätä mallia? Aikoinaan idea lähti juuri siitä, että kun ostetaan palvelua ulkoa, pitää osata mitata myös itse tuotettua palvelua. Tilaaja-tuottajamalli on oman tuotannon petraamisen väline.

Kriittisiä kannanottoja tuli myös kaupungin omista yhtiöistä ja liikelaitoksista. Tuimalan mukaan omia yhtiöitä on perustettu taistelemaan myös kaupallisia yrityksiä vastaan, jotta palvelua voidaan tuottaa itse.

Tilaisuuden järjesti Hämeenlinnan Vasemmistoliitto ja KSL:n HML:n opintojärjestö. (HäSa)

Mainos