Uutiset

Routa vääntelee moottoritietä

Routa myllää moottoritietä Linnatuulen liepeillä ja Iittalassa niin pahoin, että nopeusrajoitus on jouduttu lyhyellä matkalla pudottamaan kahdeksaankymppiin. Muutaman viikon kuluessa routapaikat siliävät ainakin jonkin verran, kun tien rakenteissa oleva jää sulaa. Tie korjataan heinäkuun tietämissä, kun liikenne on vähäisintä.

Kunnossapitopäällikkö Pekka Rajala Uudenmaan ely-keskuksesta kertoo, että routapaikkojen korjausta suunnitellaan parhaillaan.

– Oletamme, että Linnatuulen lähellä oleva kohouma johtuu tien rakenteessa olevasta suuresta kivestä, jota jäätynyt vesi nostaa. Kun kiven alla oleva jää sulaa, kivi ja tien pinta pääsevät painumaan alemmas. Sen jälkeen mietitään nopeusrajoituksen nostamista, hän sanoo.

Linnatuulen tienoon routaheitto on niin paha, että tällä hetkellä paikasta ei pysty ajamaan sataakahtakymppiä. Heitto voi pelästyttää siihen kovaa ajavan kuljettajan. Vaurio on toistunut viime vuosina ja on hiljalleen pahentunut.

Iittalan routavauriot johtunevat tien kantavana rakenteena käytetyn maabetonin noususta roudan takia. Maabetoni on maa-ainekseen sekoitettua sementtiä, josta muodostuu kantava kerros, mutta ei yhtä luja kuin varsinaisesta betonilaatasta.

Rajalan mukaan Iittalassa saatetaan selvitä melko kevyellä remontilla. Sen vaihtoehtona on raudoittaa tien rakenteita maabetonikerroksen yläpuolelta. Sekä Iittalassa että Linnatuulen tienoilla tie joudutaan kuitenkin avaamaan.
Remontit eivät kestä kovin pitkään.

Harvialantien kevytväylä on taas rikki
Vuosi toisensa jälkeen routa rikkoo Harvialantien varressa olevan kevyen liikenteen väylän. Tänä vuonna vauriot ovat tavallista pahempia. Samankaltaisia pitkittäishalkeamia ja väylien reunojen pettämisiä on eri puolilla kaupunkia.

Uudenmaan ely-keskuksen aluevastaava Risto Loikkanen sanoo, että viime talvena routa pääsi tekemään tavallista enemmän vahinkoa siksi, että tiet jäätyivät syvältä, mutta aikaisin tullut paksu lumipeite esti maan jäätymisen väylien penkoissa.

Siksi jäätynyt osa tiestä pääsi esteettä leviämään sivusuuntaan.

Harvialantien kevytväylän korjaamisessa kysymykseen voi tulla tien penkkojen leventäminen niissä paikoissa, joissa penkka on kovin kapea. Toinen vaihtoehto on metalliverkon asentaminen päällysteen alle.

Loikkasen mukaan mitään ei tehdä ennen kuin routa on sulanut.
-?Viime talven jäljiltä halkeamia on niin paljon, että katsotaan nyt, mitä pystymme korjaamaan ja mihin vain panemme kivituhkaa halkeamiin, hän sanoo. (HäSa)

Moottoripyörät tulevat mukaan pääsiäisliikenteeseen
Liikkuvasta poliisista muistutetaan, että pääsiäiseksi luvattu ilman lämpeneminen tuo myös moottoripyörät liikenteeseen.
Moottoripyöräilijä voi itse parantaa oleellisesti havaituksi tulemistaan käyttämällä värikästä ajoasua tai heijastinliiviä sekä kääntämällä kaasukahvaa maltillisesti.

Motoristien kannattaa muutenkin hakea ajotuntumaa uuteen ajokauteen varovasti, sillä talven jäljiltä on monilla tieosuuksilla routavaurioita ja irtohiekkaa.

Myös liikkuvan poliisin moottoripyörät aloittavat Hämeessä ajokauden pääsiäisenä. (HäSa)