Uutiset

Rouva Lammas karitsoineen tuli kaupunkiin kesätöihin

Emolammas ja kolme karitsaa aloittivat maisemanhoitotyöt Hämeenlinnassa Visamäen asukasyhdistyksen leivissä, kun Myllykankaan perhe haki ne Hauholta Unto ja Ulla Järvisen lampolasta sunnuntaina.

Emäntä Ulla Järvinen oli katsonut sopivat neljä lammasta valmiiksi, mutta karitsoista pienin päättikin toisin. Pikkupässi lumosi heti lapset Senni ja Leevi Myllykankaan sekä Vilja Halosen, joten Hämeenlinnaan lähti toinen uuhi karitsoineen.

– Kaikkihan ne olivat suloisia, mutta tämä oli jotenkin muitakin suloisempi. Pikku lellikki lähti meille hoivattavaksi, sanoo Myllykankaan perheen äiti Sari, joka vastaa lampaista Visamäen asukasyhdistyksessä.

”Ei ollut yhtään soraääniä”

Lammaskatras huolehtii Visamäen uudella asuinalueella maiseman hoitamisesta. Idea kesälampaista lähti alun perin luonnonmukaisesta maisemanhoidosta. Samalla katras toimii yhteisöllisenä lasten kasvattajana.

Asukasyhdistys sai kaupungilta 800 euron tuen ekologisiin maisemanhoitajiinsa ja yhteisöllisiin lastenkasvattajiinsa.

Lampaat ovat Ulla ja Unto Järvisen EU-lampaita, joten ne ovat hauholaistilan kirjoissa ja vain lainassa Visamäessä.

– Kaikki asukkaat lähtivät mukaan lampaiden hankkimiseen. Ei ollut yhtään soraääniä. Jotkut vain kysyivät, ovatko ne kovia määkimään, Sari Myllykangas kertoo.

Asukasyhdistys kysyi etukäteen myös läheisen Hattelmalan päiväkodin väeltä, ettei heillä ole mitään lampaitten tuomista vastaan. Päiväkodin henkilökunta oli innoissaan, että lähelle tulee lapsille retkikohde.

Eläinmaailman lämmin kosketus

Yhtään määkimistä ei kuulunut ainakaan sunnuntai-iltana, kun visamäkeläiset järjestivät lampaille tulojuhlan ja Jorma Tabell toivotti rouva Lampaan perheineen tervetulleiksi.

– Rouva Lammas perheineen tulee tuottamaan meille iloa, lämmintä kosketusta eläinmaailmaan ja ekologista maisemanhoitoa. Hän muistuttaa meitä joka päivä rikkaasta ja monimuotoisesta luonnosta, elämän kiertokulusta ja aidosta biologiasta.

Visamäen lapsista Petra Pieskä ehätti kysymään, keritäänkö lampaat kesällä ja tuleeko niistä sitten aivan kaljuja. Sari Myllykangas vastasi, että hänen äitinsä on luvannut tulla lampaat kerimään ja ettei eläimiä sentään kaljuiksi kynitä.

Lampaiden kummeiksi Jorma Tabell nimesi kaikki Visamäen tytöt ja lampaiden rohkeiksi suojelijoiksi kaikki Visamäen pojat. Lampailla ei ole vielä nimiä, joten hän myös julisti nimikilpailun.

Pekka Karikoski vihki Visamäen asukasyhdistyksen lammaslaitumen virallisesti käyttöön kerimällä villakerällä portin auki. Laitumen leikkimielisen viralliseksi suojelijaksi nimettiin kansanedustaja Johannes Koskinen.

Salaatti ja voikukka kelpaavat

Sari Myllykangas vastaa lampaiden hoidosta asukasyhdistyksessä, mutta hoitotyö on jaettu kaikille asukasyhdistyksen hallituksen jäsenille. Jokaisella on kahden viikon mittaiset hoitojaksot kesän mittaan.

– Lapsuudenkodissani oli lampaita, vuohia ja hevosia, Sari Myllykangas muistelee.

Hän kertoi asukasyhdistyksen tulojuhlassa, miten lampaita hoidetaan ja mitä niille saa syöttää. Kaikenlaiset salaatin jäännökset ja perunankuoret kuulemma kelpaavat.

Lammasaitauksen portin pielessä on myös yhteinen leipälaatikko, jonne saa tuoda kuivia leipiä palasteltuina.

– Ainut riski on, että syötetään leipää liikaa. Leipää annetaan pieniä määriä ja aina aikuisen valvonnassa. Nyrkkisääntö on, että voikukkaa voi aina syöttää. Se on lampaiden herkkua.

Asukasyhdistys järjesti perjantaina ja lauantaina talkoot, joissa rakennettiin yhdessä lampaiden aitaus ja suojaksi hirsinen laavu. Aitatarvikkeet ja laavun asukkaat olivat saaneet edullisesti käytettyinä. (HäSa)

Kaikkihan ne olivat suloisia, mutta tämä oli jotenkin muitakin suloisempi. Pikku lellikki lähti meille hoivattavaksi.

Uusimmat