Uutiset

Rudolf Koivun satumaailma esillä Korttien talossa

Korttien talon syyskausi on omistettu taidemaalari Rudolf Koivun (1890-1946) satumaailman esittelylle. Elämään mieltynyt Dirai Radsha -näyttely on samalla Niittykatu 1:ssä sijaitsevan Korttien talon kymmenvuotisjuhlanäyttely. Se on esillä vuoden loppuun.

Näyttely perustuu satukirjailija Raul Roineen samannimiseen satuun, joka ilmestyi Valistuksen Joulupukki-lehdessä vuonna 1938 ja Roineen Vihreä lohikäärme -satukokoelmassa, jonka WSOY julkaisi vuonna 1957.

Koivu kuvitti 1930- ja 1940-luvuilla Roineen satuja.

– Roineen romanttiset taidesadut innoittivat Koivun luomaan mestarillisimmat kuvansa, selkein väripinnoin esitetyt satuhahmot, suomalaisen lastenkirjallisuuden kauneimmat helmet, hehkuttaa näyttelytekstin laatinut kansainvälisesti arvostettu syöpätutkija ja Koivu-harrastaja, dosentti Ervo Vesterinen.

Rudolf Koivun kuvittamat Roineen sadut liittyvät kotimaisen miljöön lisäksi itämaisiin aiheisiin, jotka olivat suurta muotia satukirjallisuudessa ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä.

Koivu tutustui suuriin satukuvittajiin Pariisiin ja Lontooseen tekemällään opintomatkalla vuonna 1915.

– Itämaisissa saduissa Rudolf Koivun kuvitusten monipuolisuus toteutui kaikessa taidokkuudessaan. Taiteilija jopa pyysi Roineelta itämaisia tekstejä, joissa hänen mielikuvituksensa saattoi vapautua, Vesterinen kirjoittaa.

Kuusi satuhahmoa jättikoossa

Näyttelyssä on esillä suurennoksina kuusi satuhahmoa Koivun alkuperäistöistä. Ne on tehty Korttien talossa kapalevylle, kankaalle ja pahville Paletti Oy:n graafikon Leena Helistön johdolla. Originaalit on lainattu Amerin kulttuurisäätiöltä.

Vesterisen mukaan Koivu on yhdistänyt näihin piirroksiinsa koko mielikuvitusrikkaan käsityksensä alkuperäisestä idästä.

– Kuvat eivät luonnollisestikaan ole etnografisesti puhdasoppisia. Kuvasarjassa yhdistyy itämaisuus sellaisena kuin kuvittaja oli sen kokenut niin kuvataiteessa, musiikissa, baletissa kuin elokuvassakin.

Näyttelysuunnittelija Pirjo Laakson mukaan Korttien talon Koivu-näyttely on tarkoitettu niin aikuisille kuin lapsillekin. Dirai Radshan tarinaan lapset voivat eläytyä myös lentävällä matolla istuen.

Tuhansia originaaleja kirjoihin ja lehtiin

Pietarissa syntynyt ja siellä lapsuutensa viettänyt Rudolf Koivu aloitti sadunkuvitusuransa omien tekstiensä kuvittajana. Koivun ensimmäinen kuvitustyö Ihmeellinen nukke ilmestyi Anni Swanin mukailemana lastenlehti Pääskysessä vuonna 1911.

Koivun varhaisia piirroksia ilmestyi ennen kaikkea Joulupukki-lehdessä. Tähän sarjaan kuuluu Korttien talossa näytteillä oleva Sammakoksi noiduttu prinsessa, jonka kuvat ja teksti ovat vuodelta 1917.

Koivu piirsi tuhansia originaaleja satukirjoihin, koulukirjoihin ja lastenlehtiin. Hänet tunnetaan myös jouluaiheisista postikorteistaan. Hän piirsi 155 korttioriginaalia, mutta myöhemmin kortteja on tehty myös satukuviksi tarkoitetuista aiheista. (Häsa)

Päivän lehti

8.8.2020