Uutiset

Rugby tekee tuloaan Hämeenlinnaan

Mitä mielikuvia herättää laji nimeltä rugby? Kuin amerikkalaista jalkapalloa, mutta ilman suojia – eli vielä vaarallisempi peli, eikö niin?

Harhakuvien vastaiskuksi hämeenlinnalainen Juha Tamminen kaivaa hihastaan varman kikan.

-Vanhan englantilaisen sanonnan mukaan jalkapallo on herrasmiesten peli, jota pelaavat huligaanit. Rugby taas on huligaanien peli, jota pelaavat herrasmiehet, Tamminen siteeraa.

-Lajissa on vauhtia ja kovia kontakteja, mutta en ole kenenkään huippupelaajan nähnyt urputtavan tuomareille. En koskaan.

Lisäksi Tamminen korostaa, että rugbyn ei ole pakko ole kontaktipeli. Laji muuntuu moneksi.

Yhdessä pelimuodossa, touch rugbyssa, taklauksia ei ole sallittu, vaan pallonkantajan pitää luopua pallosta silloin kun vastustaja pääsee kiinni häneen.

-Ei tätä lajia harrastaakseen tarvitse olla kaksimetrinen ja 120-kiloinen. Laji sopii naisillekin hyvin, Tamminen painottaa.

Tällä mainoslauseella hän yrittää houkutella lajista kiinnostuneita ensi maanantaiksi ja tiistaiksi Linnanpuistoon.

Pallo ei tee töitä puolestasi

Rugbyn perusidean voi tiivistää lyhyeen. Kuten amerikkalainen jalkapallo, rugby on joukkuepeli, jossa tavoitteena on kuljettaa soikionmuotoista palloa kentän päätyyn maalialueelle.

Rugbyssa palloa ei kuitenkaan saa heittää eteenpäin, vaan aina taaksepäin. Eteenpäin saa syöttää ainoastaan potkaisemalla, ja vain pallollista pelaajaa saa taklata.

Tammisen mukaan rugby on paljon urheilullisempi laji kuin jenkkifutis.

-Minä en jaksa sellaista, että on viisi sekuntia äksöniä ja viisi minuuttia mainoksia.

Hämeenlinnassa ei rugbyjoukkuetta tällä haavaa ole. Lähin seura on Lahdessa.

Tamminen korostaa, että ensi alkuun höntsäpelaaminen riittäisi mainiosti – pääasia on saada hämeenlinnalaisia harrastajia liikkeelle rugbyn pariin. Pidemmällä tähtäyksellä kilpajoukkueen perustaminenkin olisi mahdollista.

-Tämä on loistava laji kunnonkohottajalle. Jalkapallossa ja monessa muussa lajissa voi pallon pistää tekemään töitä, mutta tässä se ei onnistu, kun pallo pitää kuljettaa mukanaan, Tamminen sanoo.

MM-finaalilla miljardiyleisö

Valokuvaajana työskentelevä Tamminen innostui lajista 90-luvulla katsoessaan rugbyn MM-kisoja Eurosport-kanavalta.

Rugbyn MM-finaali on maailman kolmanneksi seuratuin urheilutapahtuma. Se kerää joka neljäs vuosi miljardiyleisön.

-Nykyisin laji tuntuu olevan aivan täydellisessä boikotissa Suomessa näkyvillä urheilukanavilla. Vain ranskalaiselta TV5 Mondelta näkee, Tamminen ihmettelee.

Hänen 4-vuotias poikansa Ronan on nimetty irlantilaisen rugbylegendan Ronan O’Garan mukaan.

-Mutta nimi oli nimenomaan vaimon idea!

Tammisen vaimo on kotoisin Paraguaysta. Pari tapasi Argentiinassa, kun Tamminen oli siellä talvea paossa. Ja katsomassa rugbya.

-Rugby on Argentiinassakin jalkapallon jälkeen suosituin laji. (HäSa)