Uutiset

Rugby tulee tutuksi Hämeenlinnassakin

Rugbyn ilosanoma levisi viikonloppuna Hämeenlinnassa, kun Linna Rugby Club isännöi koululaisille rugbya ja lippurugbya vetäville suunnatun valmentajakurssin.

Osanottajia oli eri puolilta Suomea ja he saivat lajioppia maailman huipulta. Kansainvälinen rugbyliitto IRB ja Irlannin rugbyliitto lähetti nimittäin kouluttajaksi lajin kaksinkertaisen Euroopan mestarin Munster Rugbyn kehityspäällikön Ultan O´Callaghanin.

Hänen veljensä Donncha O´Callaghan on yksi lajin huippuammattilaisista, Irlannin maajoukkuepelaaja.

Rugby on iso laji Britanniassa ja monessa muussakin paikassa. Suomessa ei laji ole – ainakaan vielä – levinnyt kärkilajien kastiin. Silti O´Callaghan oli tyytyväinen Hämeenlinnassa näemäänsä ja kokemaansa.

– Täällä on paljon innostuneita ja tunteella lajissa mukana olevia ihmisiä. Lajia viedään Suomessa kouluihin. Fantastisen hyvässä alussa rugby on Suomessakin, O´Callaghan vakuutti Pullerin hallissa.

Maanantaina hän opastaa yhdessä Linna Rugby Clubin puheenjohtajan Juha Tammisen kanssa Kaurialan koulun ja Nummen ala-asteen oppilaille lajin saloja.

Kouluissa jo tuttua

Tamminen on tarttunut tuumasta toimeen rugbyssa. Hänen johtama seura on vetänyt tutustumisia lajiin Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Turengissa jo 954 koululaisille. Heistä poikia on 450 ja tyttöjä 504.

– Ensi viikolla meillä menee tuhannen koululaisen raja rikki, Tamminen myhäili.

Linna Rugby Clubin puheenjohtaja kertoo, ettei kouluissa pelata sellaista rugbya, jossa on kontaktia mukana. Kyseessä on lippurugby (tag rugby).

– Meillä on 3. joulukuuta Hämeenlinnassa ensimmäinen koululaisten rugbyturnaus. Toinen turnaus on maaliskuussa. Siihenkin on halli jo varattu.

Suomessa on nyt 670 rugbyn lisenssipelaajaa. lajin SM-sarjassa pelaa kymmenen joukkuetta ja 12. divisioonassa ensi kaudella todennäköisesti neljä. Linna Rugby Club on toistaiseksi 1. divisioonan seura. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic