Kolumnit Uutiset

Ruisleipä edistää aivojen toimintaa

Sotaväessä opetettiin jo alokkaille, että välttääkseen päätymästä vainajaksi sankarihautajaisiin, sotilaalla on oltava varsinaisen taisteluasemansa lisäksi vaihto- ja vara-asemat. Vasta kersantiksi väitellyt kouluttaja kimitti myös, ettei saa jäädä tuleen makaamaan. Tilanteen vaarallisuutta korostaakseen hän heitteli saapasvarsistaan asemien eteen pahvisia tulenosoituspanoksia.

Mainittu ohje ei kuitenkaan ollut jalkaväen taisteluohjesäännöstä, vaan Tuntemattomasta sotilaasta, josta moni upseeri ammensi koulutusmetodinsa. Tuolloin taistelukoulutus ja kimitys harmittivat, myöhemmin naurattivat.

Vuosia myöhemmin jalkaväen taisteluohjesäännöstä, ehkä Tuntemattomastakin, on löytynyt soveltuvia ohjeita myös talouselämän ja yhteiskunnallisen päätöksenteon tarpeisiin. Kimittävä kersantti ei ollutkaan aivan väärässä, kun hän korosti vaihtoehtoja ja liikkeen välttämättömyyttä.

Vaihtoehtojen puute on viiltävän ajankohtaista myös Hämeenlinnassa. Kaikki tietysti toivovat, että jo neljä vuotta hierottu autokaupan keskus lähtisi vuolaiden lupausten mukaisesti liikkeelle.

Jos näin ei käy, päättäjien on pohdittava vaihtoehtoista käyttöä Kirstulan pelloille.

Helpottaakseni heidän tuskaansa ja kantaakseni yhteiskunnallista vastuusta, ehdotan rukiinviljelyyn ryhtymistä alueella. Laadukkaalla kotimaisella leipäviljalla on uusia ja käytettyjä autoja vakaammat markkinanäkymät. Kansan on syötävä joka päivä, oli lama tai ei.

Kaupungista ei ole kyntäjäksi eikä kylväjäksi, pelto kannattaa vuokrata oikealle viljelijälle. Hänen on ensin ruiskutettava pahoin pujon, ohdakkeen, saunakukan ja kaiken maailman rikkaruohojen valtaama pelto glyfosaattipitoisella Roundupilla.

Se tappaa kaiken parissa viikossa ja sen jälkeen on kynnön vuoro. Ikiaikainen rukiin kylvöpäivä on elokuun 10. päivä, Laurin nimipäivä. Kiire ei vielä ole, mutta aikaa ei ole hukattavaksi asti.

Kaupungin imagolle tekee hyvää, että ensi kesänä pelloilla lainehtii teräinen vilja. Se kielii moottoritien matkaajille paikkakunnan vauraudesta varmasti paremmin kuin virkaheittopellon rikkaruohot.

Näyttävää mainospyloniakaan ei tarvitse kaataa eikä edes sen tekstiä vaihtaa. Ruvetaan puhumaan Sunny Car Centerin, SCC:n sijaan Sunny Cereal (vilja) Centeristä.

Jos autokaupan keskus joskus kohoaa, pylväs on jo valmiina eikä se hukkaan mene ruispellossakaan.

Viljanviljely arvoalueilla ei toki ole mitään uutta. Kun Hämeenlinnassa edellisen kerran ajateltiin isosti, Tavastia Group -yhteenliittymä suunnitteli Aulangon takamaille monen tuhannen asukkaan ja uljaiden pääkonttoreiden kaupunginosaa helikopterikenttineen, kanavineen ja muskeliveneiden laitureineen.

Tuolloinkin aikojen ankeus ja sijoittajien arkuus katkaisivat suurten ajatusten lennon. Pellot vuokrattiin hattulalaiselle sikatilalliselle, joka viljeli mailla rehuohraa sioilleen. Nyt siellä pelataan golfia.

Sitä paitsi ruisleipä on terveellistä ja edistää myös päättäjien aivotoimintaa niin, että he kaikissa tilanteissa säilyttävät kriittisen realismin.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic