fbpx
Uutiset

Rumat järjestäytyivät Saksassa

Kauneuspakko on terroria ja maailma kuuluu rumille? Saksalainen Rumien klubi haluaa rohkaista ihmisiä olemaan sellaisia kuin ovat ja viittamaan kintaalla kauneusbisneksen luomille ihanteille.

– Valitsimme nenäapinan symbolisoimaan klubiamme. Se elää täysillä ja nauttii olemisesta massiivisesta nenästään ja pulleasta massustaan huolimatta, klubin perustaja Harald Gasper virnuilee.

Pitkään mainosalalla työskennellyt Gasper väittää, että rumuudesta on tullut nyky-yhteiskuntien viimeisin tabu. Samalla kun suvaitsevaisuus esimerkiksi erilaisten elämäntapojen ja vieraiden kulttuurien suhteen on lisääntynyt, on rumuuteen alettu suhtautua yhä kielteisemmin.

Amerikkalainen trendi käydä kauneusleikkauksessa kuin kampaajalla alkaa tuntua myös Saksassa. Maassa tehdään vuosittain jo noin 800 000 kauneusleikkausta.

– Halusin jotenkin julkisesti tunnustaa väriä tätä menoa vastaan. Sitten löysin sattumalta internetistä italialaisen rumien klubin kotisivut ja innostuin, jotain tällaista tarvittaisiin Saksassakin, Gasper kertoo.

Klubiin voi liittyä esimerkiksi internetissä, mutta “rumat” kiertelevät välillä myös messuilla toimintaansa esittelemässä. Nainen klubin takana on Harald Gasperin toimittajavaimo Regina Gasper.

Pariskunta kutsuu klubi-iltoihin paitsi erilaisia asiantuntijoita myös viihdetaiteilijoita. Moni löytää klubin internetin kautta. Myös Suomesta klubiin on liittynyt yksi helsinkiläinen kannatusjäsen.

Rumien liikendintää seurataan naapurimaissa

– On ollut jännä huomata, että muissakin Euroopan maissa riittää kiinnostusta meitä kohtaan. Ranskalaiset, hollantilaiset, englantilaiset ja itävaltalaiset tiedotusvälineet ovat tehneet meistä jo juttua, Gasper luettelee.

Klubin humoristisen manifestiin kuuluu sen toteaminen, että rumia on paljon eikä kauniiden saa antaa hallita maailmaa.

Manifestissa muistutetaan myös vanhasta suomalaisesta kansanviisaudesta, jonka mukaan kauneus on katsojan silmässä: Kukaan ei ole ruma jokaisen mielestä.

– On tietysti ihmisiä, jotka ovat oikeasti rumia esimerkiksi pahan palovamman takia, mutta usein on niin, että ihmiset vain kuvittelevat olevansa rumia huonon itsetunnon tai muun sellaisen takia, Gasper pohtii.

Hänestä onkin tärkeintä oppia sinuiksi itsensä kanssa. Elämänlaadun parantamiseen voi usein riittää jo kielteisen minä-kuvan tiedostaminen tai vaikka mieluisan urheilulajin löytäminen. Gasper vannoo myös terveellisen ruokavalion nimeen hyvän mielen lähteenä.

– Itse kärsin murrosikäisenä vuosikausia rajusta aknesta, Gasper paljastaa.

Tunnustautuminen rumien julkiseksi puolestapuhujaksi ei aiheuta miehelle ulkonäköpaineita.

– Kaksikymppisenä en kyllä vielä olisi tähän pystynyt, mutta nyt on iän tuomaa kypsyyttä, Gasper naurahtaa. (HäSa)

Eeva Bode

Menot