Kolumnit Uutiset

Ruoho kasvaa – ja kaikki muukin

On hyvä unohtaa kriisit, pakotteet ja taloudelliset uhkat. Sen sijaan kannattaa keskittyä ruohon kasvuun.

Tuoreena omakotitalon haltijana on jo voinut panna merkille, ettei vertaus formulakisojen ja ruohon kasvun seuraamisesta pidä paikkaansa.

Kun selkänsä kääntää, nurmikko räjähtää. Sieltä puskee kaikenmaailman saniaisia ja muita metsäkasveja.

Kun rikkaruohoista puhutaan, mainitaan usein voikukat ja juolavehnät. Ne kumminkin saa nypätyksi pois, jos ne häiritsevät.

Kukaan ei ole kertonut, että vaahterat ja vadelmapuskat tekevät heti nurkanvaltauksen, kun silmä välttää.

Vadelmapuskaa on niitetty pyykkinarun alta viime syksystä lähtien ja aina se tulee takaisin.

Vaahteroita nousee marjapuskista ja mansikkamaalta, vaikka niitä nykii irti joka päivä.

 

Koivut ovat roskapuita. Ei tarvitse odottaa syksyä ja lehtien putoamista. Keväästä lähtien koivuista tippuu tavaraa pihat ja rännit täyteen.

Ensin koivunurvut tukkivat rännit ja seuraavaksi koko piha täytyy siemenistä. Jokaisella pienelläkin tuulenpuhurilla koivuista putoaa oksanpätkiä, jotka tukkivat rännit.

Rännien puhdistus tuntuu olevan omakotiasumisen kovaa ydintä. Sateella kuuluu tarkkailla, mistä kohtaa vesi nyt valuu yli, kun se ei kumminkaan tule sieltä syöksytorvesta, josta sen kuuluisi.

 

Suomalaiseen elämäntapaan kuuluu selvitä erilaisista pikkuremonteista omin konstein. Joskus on silti tunnustettava, että nyt tarvitaan alan ammattilaista.

Maalla ammattimiehet ja -naiset eivät löydy googlettamalla. On turvauduttava puskaradioon. Esimerkiksi putkimiehillä näkyy olevan sen verran töitä, ettei heidän tarvitse mainostaa missään.

Hanan vaihtaminen uuteen vaikuttaa äkkiseltään helpolta hommalta. Ei pidä paikkaansa.

Hanatehtaat takaavat putkimiehille töitä varmistamalla, että hananvaihtoon tarvitaan mystinen erikoistyökalu. Sitä ei löydy kenenkään tavallisen tallaajan työkalupakista.

Onneksi alan ammattilaisia kuitenkin tavoittaa puskaradioitse. He myös yleensä osaavat neuvoa seuraavan ammattilaisen, joka voi esimerkiksi korjata ruoholeikkurin, kun sen leikkaava osa putoaa törmättyään kantoon.

 

Talonmiehen työtä oppii arvostamaan ihan uudella tavalla. On miellyttävä seurata kaupunkiresidenssin ikkunasta, kun talomies ahkeroi pihaa kuntoon määrätietoisin liikkein ja oikein välinein.

Jostain oudosta syystä suomalaiset kumminkin haluavat asua pääsääntöisesti omakotitaloissa ja värkkäillä niiden nurkissa kaikenlaista pientä.

Veikkaanpa silti, että meidän tontilla soi ensi syksynä moottorisaha. Tavoitteena on japanilaistyyppinen pelkistetty puutarha, jossa kaikki ei rehota valtoimenaan.

Tosin ensin pitää löytää se metsuri. Hekään eivät mainosta netissä.

Menot