fbpx
Uutiset

Ruohonleikkuusta luopunut Posti havittelee yhä suurempaa siivua verkko-ostospaketeista – joulun alla paketteja jaetaan myös sunnuntaisin

Vain merkillisten kirjeiden kulkua mitataan Viestintävirastossa. Tänä vuonna joulun alla paketteja viedään asiakkaille myös sunnuntaisin. Sunnuntaijakelu koskee kahtatoista kaupunkia.
Postin mukaan esimerkiksi kotipalvelu sopii hyvin postinjakelun lisäksi yrityksen valikoimiin, koska sillä on pitkä kokemus kotiin jaettavasta ateriapalvelusta.

Lähes 94 prosenttia yleispalveluvelvoitteeseen sisältyvistä kirjeistä tuli viime vuonna perille kahden vuorokauden kuluttua lähettämisestä, mikä on kolmisen prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisvuonna.

Tiedot selviävät Viestintäviraston tilastoista.

Tämä on paljon suurempi luku kuin postilain vaatimus, jonka mukaan yleispalvelukirjeistä eli postimerkeillä varustetuista kirjeistä ja korteista vähintään 50 prosenttia on oltava perillä viimeistään neljäntenä arkipäivänä lähetyksestä.

– Postimerkillisten kirjeiden kulkunopeus on pysynyt melko tasaisena viime vuodet, toteaa viestintäviraston kuluttajasuoja-ryhmän päällikkö Merja Saari.

Samaa vakuuttaa Postin kirjepalvelusta vastaava johtaja Kaj Kulp.

– Postinjakelu ei ole laatukriisissä, hän sanoo.

Moni perustuu sopimukseen

Miksi sitten moni suomalainen kokee, ettei posti kolahda luukusta tai laatikkoon entiseen tasaiseen tahtiin vaan jopa päiviä myöhemmin ja isoissa ryppäissä?

Saari muistuttaa, että Viestintäviraston seuraamat yleispalveluvelvoitteen mukaiset postinkulun aikarajat koskevat vain postimerkillisiä kirjeitä. Näiden lähetysten kulkunopeutta ulkopuolinen mittaaja seuraa säännöllisesti.

Yleispalveluvelvoitteisten kirjeiden osuus kaikista postilähetyksistä on vain noin viisi prosenttia.

– Sen sijaan suuri osa postista on sellaista, jonka kulku perustuu lähettäjän ja jakelijaosapuolen väliseen sopimukseen. Tällaisia lähetyksiä on suurin osa laskuista, Saari kertoo.

– Ja esimerkiksi sanoma- ja aikakauslehtien jakelu on ollut aina markkinavetoista eli osapuolten sopimukseen perustuvaa, hän lisää.

Jos lehden jakelu on Postin hoidossa, jakelun nopeus on määritelty osapuolten sopimuksessa.

Virheitäkin mahtuu mukaan

Kulp myöntää, että koska Postilla jaossa on päivittäin noin kahdeksan miljoonaa lähetystä ja jakelijat tekevät työtään säällä kuin säällä, niin muutama virhekin voi mahtua mukaan.

– Pyrimme aina parempaan palveluun huomenna verrattuna tähän päivään.

Kulpin mukaan postinjakajat voivat joutua kuuntelemaan haukkuja myös asioista, jotka eivät heitä koske tai johon heillä ei ole vaikutusmahdollisuuksia.

Hänen mukaansa Posti jakaa päiväpostissa kirjeitä ja aikakauslehtiä neljänä arkipäivänä viikossa, eikä esimerkiksi laskuja padota odottamaan tiettyyn päivään.

– Toimimme näin myös taajama-alueilla, joissa on sanomalehtien varhaisjakelu, vaikka viimevuotisen lain mukaan siellä sallitaan kolmipäiväinenkin jakelu.

– Vain tiistaina päiväpostissa ei jaeta kirjeitä eikä aikakauslehtiä. Yritämme saada niistä mahdollisimman suuren osan jakoon heti viikon aluksi maanantaina, Kulp jatkaa.

Hän muistuttaa, että isoimmissa kaupungeissa toimii tällä hetkellä muitakin jakeluyhtiöitä kuin Posti.

– Jos aamuyöllä luukusta kolahtaa lehden lisäksi myös lasku, se on todennäköisesti toisen jakeluyhtiön töitä.

Tilatut tavarat heti käyttöön

Kulpin mukaan pakettien jakelu on Postille yhä kasvava liiketoiminnan osa.

– Verkkokauppa tulee vielä tästä lisääntymään.

Päiväpostissa tavoitteena on, että kirjeet, lehdet ja laskut ovat jaettuna iltapäivällä neljään mennessä. Sen sijaan paketteja jaetaan myös iltaisin ja viikonloppuisinkin.

– Ihmiset haluavat saada tilaamansa tuotteet nopeasti käyttöön. Nyt joulun alla 25. marraskuuta ja 16. joulukuuta välisenä aikana jaamme paketteja myös sunnuntaisin 12 kaupungissa.

Joulun ajan neljän sunnuntain pakettijakelu ulottuu pääkaupunkiseudun lisäksi muun muassa Ouluun, Poriin, Seinäjoelle, Tampereelle ja Turkuun.

Aikoinaan kohistiin Postin tarjoamasta ruohonleikkuupalvelusta.

Ruohoa Posti ei enää leikkaa, mutta muun muassa digitaaliset palvelut ja kotipalvelu ovat Kulpin mukaan vakiintunut osa Postin nykyistä valikoimaa.

– Esimerkiksi kotipalveluihin laajeneminen on ollut luonnollista kehitystä, koska olemme hoitaneet aterioiden jakamista koteihin jo pitemmän aikaa.

Menot