Uutiset

Ruoka-aineallergia on elämää rajoittava sairaus

Lapsellani on ollut syntymästään lähtien vaikea ruoka-aineallergia.

Lapsi on erityisen allerginen seuraaville peruselintarvikkeille: maidolle, munalle, soijalle ja kotimaisille viljoille (vehnä, kaura, ohra, ruis). Nämä aiheuttavat hengenvaarallisen eli anafylaktisen reaktion hyvin pieninäkin määrinä sisäisesti nautittuna sekä myös ihokontaktissa.

Anafylaktisessa kohtauksessa hänen nielunsa turpoaa voimakkaasti, esiintyy hengitysvaikeutta, on pahoinvointia ja oksentelua, vapinaa, voimakasta vatsakipua ja iholla laaja urtikariareaktio. Eli meidän kohdallamme professori Hannukselan ehdottama altistaminen ei karaisisi vaan voisi tappaa.

Muutamista erehdyksistä ml. Hämeenlinnan kaupungin dieettikeittiön (nykyisin Linnan Ateriat) tekemästä virheestä on selvitty nopealla elvytyksellä adrenaalipiikin avulla.

Häntä testataan säännöllisesti sairaalaolosuhteissa ja em. allergisuuden voin todistaa useammankin lääkärin allekirjoittamana. Voin vain ihmetellä, ketä palvelee uutisointi (HäSa 8.2.): Lasten ruoka-aineallergiat ovat luulosairautta?

Kuka vanhempi haluaisi lapsensa syövän päiväkodissa tai koulussa muuta kuin listaruokaa ilman painavaa syytä? Jos vain nelisen prosenttia joutuu Hämeenlinnassa turvautumaan allergiasyistä erityisruokavaliooon, se on mielestäni yllättävän vähän.

Artikkelissa mainittu 2,5 prosenttia ”todellisten allergisten” määrästä perustui koko EU:n alueella tehtyihin tutkimuksiin. Joissakin EU-maissa on huomattavasti vähemmän allergiaperäisiä sairauksia.

Tällainen kirjoittelu ruokkii eriarvoisuutta ja epäluuloja erityisruokavalioita noudattavia lapsia kohtaan. Miten monessa perheessä joudutaan tämän vuoksi selvittämään päiväkodin, koulun ja ruokalan henkilökunnille, ettei meidän perheessä ole kyse luulosairaudesta, vaan todellisesta, elämää paljon rajoittavasta sairaudesta?

Olisi myös mielenkiintoista tietää, kuinka kalliiksi kaupungille tulevat erilaisista eettisistä syistä johtuvat erityisruokavaliot, joihin ei ole terveydellisiä pakotteita (esim. erilaiset kasviruokavaliot monimuotoisine rajoituksineen.)

Allergisen lapsen äiti

Hämeenlinna