Uutiset

Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi

Kiitos kysymästä, mukavasti se joulu meni. Mahaan sattuu, kylkiin pistää ja selkää särkee. Mutta siinä välissä tuntuu ihan hyvältä.

Juice Leskinen valitteli jouluaaton lehdille laatimassaan sairaskertomuksessa, ettei ketään syksyllä kiinnostanut, vaikka hän oli tiedotellut terveydentilastaan ihan STT:n kautta.
Ehkä taiteilijaa – joka on omasta mielestäänkin jo suurmies – kalvoi, että presidenttienkin terveystiedotteet luetaan pääuutisissa, vaikkei niissä hälyttäviä olisikaan.

Tavallisen Pulliaisen ja Laihasen ei onneksi tarvitse kantaa huolta siitä, mitä toiset hänen terveydestään ajattelevat. Olisi kyllä hyvä, että hän sitä itse ajattelisi ja kirjaisi ajatuksiaan edes päänsisäiseen blogiinsa, varsinaisen nettipäiväkirjan sijasta.

Saksalainen filosofi Ludwig Feuerbach loihe lausumaan (ja mainittu Leskinen seuraavalla vuosisadalla laulamaan), että ”ihminen on sitä mitä hän syö”.

Monesta meistä näin joulun jälkeen siltä tuntuukin. Tuntukoon!
Tuntekoot helsinkiläisten talous- ja kotitalouslehtien lukijat itsensä ankanmaksaterriiniksi. Me muut pidämme hyvillä mielin kiinni omista mieltymyksistämme ja tuntemuksistamme.

Jokaisen jälkiähkyisen on syytä viimeistään näinä päivinä karaista sielunsa ja vyöttää kupeensa (jos vyötä riittää) laihdutusvouhottajia vastaan.

Paastosta käy paluu normaaliin arkiruokaan. Kai vielä muistat valtion ravitsemusneuvottelukunnan -kyllä, se on ihan oikeasti olemassa! – suositukset : kasviksia, täysjyvää, kalaa…

Niin, eikä sudoku-ristikoiden täyttäminen oikein riitä liikunnaksi.

Huonoon omaantuntoon saati itsesääliin ei ole syytä. Joulu on vain kerran vuodessa, mutta ainakin 362 päivänä vuodessa voi kysyä ”Olenko minä painoni vartija?” – ja vastata myöntävästi.

Näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa tuskin sälytetään Painonvartijoiden toimintaa vartiointiliikkeille. Ei ainakaan jouluna: joulurauhan, kotirauhan ja ruokarauhan pyhä kolminaisuus taannevat sen, etteivät jouluna terveysidealistit pääse liikaa hössöttämään.

Silti on hivenen hirtehistä, että joka joulu muistetaan muistuttaa siitä, ettei kinkun paistorasvaa saa kaataa viemäriin, mutta varsin vähän siitä, että hyvä olisi vähän säädellä rasvaruuan kippaamista kitusiin.

Hillittyjä ohjeita saa antaa, mutta tofukinkun paistajat vaietkoot jouluseurakunnassa.

Samarineja ja happosalpaajia tarvitaan kinkkukrapulaan aina, mutta paineita kasaantuu valistuslinjan koventamiseen myös kristikunnan suurimpien syöminkien aikana.

Lääkäriseura Duodecim ja Suomen Akatemia julistivat syksyllä lihavuuden epidemiaksi. Yli puolella aikuisista normaalipainon raja ylittyy. Lasten ja nuorten pulskuus enemmän huolestuttaa kuin ihastuttaa. Kansanterveys vaarantuu, terveydenhuollon menot paisuvat.

Kolesterolilääkkeiden käyttö on kasvanut rajusti. Parasta olisi ennaltaehkäistä ”ennaltaehkäisevien” lääkkeiden tarve, eli torjua läskien kertyminen alkuunsa.

Menot