Uutiset

Ruokakaupan edessä on myllerrys

S-ryhmä osti yllättäen Suomen Sparin sen ruotsalaiselta enemmistöomistajalta Axfoodilta. Kaupan yllätys ei ollut Sparin myynti vaan ostaja. Spar-ketjussa on noin 200 kauppiasvetoista myymälää. Osuuskauppa ei huoli kauppiaita S-markettien isänniksi.

Suomen Spar on jäänne Keskon Tuko-kaupasta. Keskon järkytykseksi Kilpailuvirasto ei tuolloin hyväksynyt kilpailijan siirtymistä sellaisenaan alan markkinajohtajalle. Tukosta piti irrottaa muun muassa Spar-ketju, joka myytiin Ruotsiin.

Alusta pitäen Spar jäi liian heikoksi yritykseksi ja ketjuksi. Kesko itse asiassa myi Tukosta rujon osan, jolla ei yksin ollut mitään mahdollisuutta pärjätä kaupan suurille. Sparilla ei ollut tarpeeksi myyntiä, ei tontteja uusille kaupoille eikä pääomia. Se ei kyennyt perustamaan uusia kauppapaikkoja markkinoiden muuttuessa.

Sparin kuviteltiin päätyvän takaisin Keskolle tai osaksi Tradekan ja Wihurin nykyistä päivittäistavarakauppaa, jonka yhdistämisestä juuri päätettiin. Vaihtoehdoksi koettiin myös ulkomainen Wal-Martin kaltainen jättiketju, joka ponnahtaisi kerralla Suomeen.

Spar osana S-ryhmää synnyttää omalaatuisen tilanteen Suomen ruokakauppaan. Kun S-ryhmä on jo ottanut K-ryhmän kiinni markkinaosuudessa, se rynnistää nyt ylivoimaiseksi markkinajohtajaksi. Laskennallisesti S-ryhmän markkinaosuus kohoaa yli 40 prosentin. Se joutuu tilanteeseen, jossa sitä uhkaa joko markkinaosuuden lasku tai Kilpailuvirasto.

S-ryhmän sisälle jää Sparista itsenäisiä kauppiaita, jotka eivät aio tyytyä siihen, että ne myynti kituen ajavat vähitellen alas kauppansa. Heillä on Sparin kanssa pitkiäkin sopimuksia, joita SOK ei voi niin vain repiä.

Spar-kauppiaat suunnittelevat ja neuvottelevat yhteistä ratkaisua kaupankäyntinsä jatkamiseksi. SOK ja osuuskaupat tekisivät viisaasti sopiessaan asioista. On mahdollista, että joukko huomattavan liikevaihdon kauppiaita marssii Keskon suojiin. Pääjohtaja Matti Halmesmäki on jo toivottanut heidät tervetulleiksi.

On suorastaan surkuhupaisaa, jos Spar-kauppiaat päätyvät nyt Keskoon. Hehän jäivät 1990-luvulla Spariin vain siksi, että Kilpailuvirasto kielsi Keskolta heidän ottamisensa osaksi K-ryhmää.

S-ryhmän osuuskaupoilla alkaa kova työ kauppapaikkojen järjestämisessä. Kun useilla paikkakunnilla S-market ja Spar kilpailevat lähes kylki kyljessä, sama omistaja ei anna molempien jatkaa toimintaansa.

Pääkaupunkiseudulla S-ryhmän mahtiosuuskauppa HOK sulattaa samalla Elantoa. Tradekan ja Wihurin kaupat pannaan kokonaan uuteen järjestykseen uudessa kaupan keskusliikkeessä.

Päivittäistavarakaupan myllerrys saattaa jatkua lähivuosina kiivaampana kuin koskaan. Uuden ulkomaisen ketjun maihinnousua vain auttaa, kun kauppiaat, kauppapaikat, asiakkaat ja markkinat ovat liikkeellä. Toisaalta vain muutoksen kautta säilyy kilpailu, jota tarvitaan pitämään kuluttajahinnat kurissa.

Päivän lehti

3.8.2020