Uutiset

Ruokakeskustelu palasi kivikaudelle

Gluteiinittomasta ruokavaliosta ennustetaan seuraavaa ruokavillitystä. Maailmalla vehnän, ohran ja rukiin karttelu on jo muodikasta, vaikka ei keliaakikko olisikaan. Esimerkiksi New Yorkiin on putkahdellut trendikkäitä pieniä kahviloita, joiden valikoimissa on runsaasti erilaisia gluteiinittomia tuotteita.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen ennusti taannoin, että gluteiiniton ruokavalio saattaa meilläkin seuraavaksi selättää jopa karppauksen.

Oli pakko pysähtyä oikein pyörittelemään silmiä. Tämän täytyy olla hulluuden huippu!

Eräänä päivänä se sitten tuli, täysin odottamatta, kesken hedelmäsalaatin: ”Sun ruokavalioshan on vähän niin kuin paleo.”
Lusikka ei ehtinyt suuhun. Ei kai taas uusi uskonto!

Pikainen googletus ja siinä se sitten oli: Paleo, siis kivikautinen ruokavalio. Kalaa, vähärasvaista lihaa, paljon vihanneksia ja hedelmiä, ei viljoja.

Yhdysvalloissa paleodieeteistä keskustellaan jo kiivaasti, Suomeen ensimmäiset laineet ovat vasta saapumassa.

Nykytutkimus on kuulemma osoittanut, että kivikauden ihmiset olivat terveitä ja hoikkia. Keski-ikä taisi myös olla pikkaisen nykyihmistä alhaisempi, mutta mitäs siitä, petojen keskellähän silloin eleltiin.

Asiaan vihkiytyneiden blogistien mukaan liikalihavuudelle on Yhdysvalloissa keksitty uusi selitys. Perimämme ja ruokavalion välillä vallitsee kehityshistoriallinen ristiriita, sillä geenimme elävät vielä kivikautta. Liikalihavuus ja sen aiheuttamat elämäntapasairaudet olisivat siis kuin pahaa unta vain, jos söisimme kuin kivikaudella?

Intoilijoilta näkyy unohtuvan pari ihan pientä seikkaa. Nykyihminen ei saalista ruokaansa juosten, eikä myöskään pakene petoja. Nykyihminen ajaa autolla töihin, tekee istumatyötä noin kahdeksan tuntia päivässä ja harrastaa spinningiä kerran tai pari viikossa, jos ehtii tai jaksaa.

Kivikauden ihminen ei syönyt valmis- saati pikaruokia. Silloin ei tunnettu megamättöXXXXL-hampurilaisia tai pizzerioita, joissa saa vetää tankkiin niin paljon kuin jaksaa. Ja hei, kuka nyt olisi kivikaudella cokista lipittänyt? Kivikaudella eläneet tenavat eivät takuulla kuluttaneet aikaansa television, pleikan tai tietokoneen parissa.

E-aineet, natriumglutamaatti, rasvat, luomu, hiilarit ja ties mitkä muut. On kunnioitettavaa, että ihmiset ovat valveutuneita ja tahtovat syödä terveellisesti ja luontoa kunnioittaen. Mutta miksi ruoan ympärille täytyy rakentaa uskontokuntia? Miksei terve järki ja kohtuullisuus riitä?

Miksi ihminen yrittää ratkaista kaikki maailman ongelmat syömällä? Ja miksi tuntuu taas kerran siltä, että paleodieetit ovat vain uusi yritys kääntää huomio johonkin ihan muualle kuin itse ongelmaan?

Mainos