Uutiset

Ruokangas antaa kitaroilleen kahdenkymmenen vuoden takuun

-Me ollaan romantikkoja ja diggaillaan vanhaa arkkitehtuuria. Tämä rakennus sopii meille todella hyvin, sanoo soitinrakennusmestari Juha Ruokangas, 39, yrityksensä uusista toimitiloista.

Sähkökitaroita valmistava Ruokangas Guitars on kesän aikana muuttanut Hyvinkäältä Janakkalaan. Remontti Harvialan kartanon noin sata vuotta vanhassa autotallirakennuksessa on lähes valmis.

-Olemme tehneet valtaosan töistä itse. Kunta kunnostutti autotallin lattian.

”Tervetullut olo”

Ruokangas kehuu, että kunta on toiminut hienosti ja että heillä on ollut sellainen fiilis, että he ovat tervetulleita Janakkalaan. Yrityksen lisäksi Harvialaan muutti myös Ruokankaan perhe, vaimo Emma Elftorp ja 2-kuukautinen poikalapsi.

Yritys vuokrasi tilat kunnalta, joka omistaa Harvialan kartanon. Yritys ja kunta ovat sopineet, että yritys voi tulevaisuudessa lunastaa 500 neliön tilat itselleen.

Vielä nyt ostaminen ei edes onnistuisi, sillä kartanon alue on kaavoittamatta. Kun alue on saanut asemakaavan, kunta voi alkaa myydä alueen rakennuksia.

-Toivoisin, että tänne muodostuu oikea käsityöläisten alue. On mukavaa, että tähän viereen muutti jo seppä Tervarauta, Ruokangas sanoo.

”Maailman parhaat kitarat”

Juha Ruokangas sanoo, että hänen yrityksensä valmistaa maailman parhaita sähkökitaroita. Se kerrotaan selvästi myös yrityksen nettisivuilla: The best guitars in the world.

Laadusta kertoo se, että kitaroille annetaan 20 vuoden takuu.

-Kitarat toteutetaan räätälintyönä. Netissä on palvelu, jossa tilaaja voi valita palikat, joista kitara kootaan.

Juha Ruokangas perusti firmansa jo vähän ennen kuin hän valmistui Ikaalisten soitinrakennuskoulusta vuonna 1995. Heti seuraavana vuonna mies siirsi yhden miehen yrityksensä Hyvinkäälle.

-Ensimmäisinä vuosina firma teki 5-6 kitaraa vuodessa, sitten 10-12.

Yritys on kasvanut vähitellen. Nykyään soitinrakentajia on Ruokankaan lisäksi kolme, ja kitaroita syntyy 100-120 vuodessa.

-Myös vaimoni on koulutukseltaan soitinrakentaja ja on yrityksessä töissä, mutta hän keskittyy allergian takia valokuvaukseen, markkinointiin ja toimistotöihin.

Markkinat löytyneet netin avulla

Ruokangas Guitars on alusta saakka luottanut internetiin markkinoinnissaan. Tosin vuonna 1996 netti ei ollut vielä ihan samanlainen kuin nykyään. Interaktiivisuus puuttui.

-Ensimmäisen tilauksen Yhdysvalloista sain niin, että mies, joka oli nähnyt kitaroitani netissä, kirjoitti minulle kirjeen, jossa oli mukana 1 300 dollarin etumaksu. Hän kirjoitti, että haluaa sellaisen kitaran, jonka hän näki nettisivuillamme.

Valtaosan kitaroista yritys tekee tilauksesta. Mutta kaikille tilaustyö ei sovi.

-Kaikki eivät koe mielekkääksi odottaa – toimitusaikamme ovat kuitenkin vauvan odotuksen luokkaa, 8-9 kuukautta.

Ulkomaisille soitinmessuille yritys tekee 10-20 esittelysoitinta vuodessa. Varsinkin Saksan messut ovat tärkeät. Yritys myy kitaroistaan 30 prosenttia Saksaan.

-Suomeen menee 20 prosenttia, ja loput eri maihin, kuten muihin Euroopan maihin sekä Yhdysvaltoihin ja Kaukoitään.

Ostajia ovat niin ammattimuusikot kuin harrastajatkin. Oma lukunsa ovat keräilijät, joista osa ostaa kitaran ihan vain kaappiin arvonnousua odottamaan.

Parempi pysyä verstaana

Juha Ruokankaalla ei ole suunnitelmia laajentaa toimintaansa. Yritys on hyvä nykyisenkokoisena.

-Tämä on verstas, ei tehdas. Periaatteenamme on, että teemme työtä, josta tykkäämme. Haluamme, että meillä on kivaa nyt eikä kymmenen vuoden päästä.

-Kymmenen vuotta sitten minulle oli vielä kasvuajatuksia, mutta havaitsin, että päänsäryn määrä kasvoi. Nyt ajattelen, että on kivempi, että mahdumme saman pöydän ääreen syömään ja että olemme ystäviä.

Ruokangas kertoo kokeneensa avioeron ja burnoutin. Niiden jälkeen hän tietää, ettei yrittäjän ole järkeä tehdä ylipitkiä päiviä.

-9-10 tuntia päivässä riittää, ja viikonloput ovat vapaat.

Työn mielekkyyttä lisää sekin, että kukin soitinrakentaja tekee kitaran aina alusta loppuun. Jokainen tekee yhtä tai kahta mallia.

Ruokangas itse tekee käytännön töitä vähemmän kuin muut, koska yrityksen johtamiseen menee aikaa. Mutta hänkin tekee kitaroita koko ajan, ja joskus aika erikoisiakin töitä.

-Nyt yritän kuvitella, miltä 1800-luvun sähkökitara olisi voinut näyttää. Sellaisen tilaustyön olen saanut kotimaasta. (HäSa)