fbpx
Uutiset

Ruokavalio keveni, mutta itsekuri lipsuu

Kesä laiskisti Ajastimen viimekeväiset laihduttajat. Eeva Heinon paino on yhä laskusuunnassa, mutta Teija Halonen sai kiloja takaisin.

– Heti tuntui pisto sydämessä, kun soitit, tunnustaa tuuloslainen Teija Halonen, toinen Ajastimen viimekeväisen laihdutussarjan kuurilaisista.

Jaa? Mitäs tuo tarkoittaa?

– Mmm, muutama kilo on tullut takaisin. Ehkä puolet siitä, mitä pudotin, tai vähän reilu, Halonen kertoo.

Teija Halonen ja loppilainen Eeva Heino pudottivat viime keväänä noin viisi kiloa kumpainenkin. Halonen tarkalleen 5,2 kiloa ja Heino 5,5. Ajastin lopetti naisten tarkkailun toukokuun puolessavälissä.

Kesä teki Haloselle tepposet.

– Kesä ja jäätelö. Enkä ole edelleenkään saanut liikunnasta elämäntapaa. Kun lapsi on valvottanut, olen seuraavana päivänä antanut itselleni luvan laiskotella ja palkita itseni jollain herkulla – tai vain silkalla syömisellä.

Eeva Heino puolestaan kertoo, että vaikka kesällä tuli syödyksi pullaa, paino ei noussut.

– Kesällä tahti vähän hidastui, mutta paino putoaa sitkeästi, hän iloitsee.

Julkisuus kannusti pinnistelemään

Nyt Heino ja Halonen istuvat hämeenlinnalaisessa kahvilassa. Halosella on edessään kahvi ja tuhti sämpylä. Heino on valinnut kahvin ja pullan.

Painonpudottajat eivät kiellä itseltään herkkuja, vaikka kevään kuuri muutti molempien syömistottumuksia jonkin verran. He ovat alkaneet esimerkiksi tutkia ruokien rasvamääriä.

– Olen varmaan lopullisesti siirtynyt kevyttuotteisiin. Ostan rasvatonta lihaa ja kevytjuustoa, Teija Halonen sanoo.

– Koiranikin saa nyt kevytlauantaimakkaraa, Eeva Heino nauraa.

Kummallakin on nyt, kesän loputtua, vakaat aikeet istuttaa itseensä lisää terveellisiä tapoja.

– Syksyllä pääsee taas arjen rytmiin, Halonen myhäilee.

– Vaikka tuntuu kyllä siltä, että tarvitsisin anonyymien ahmattien AA-ryhmän. Kun kevään projekti loppui, tuntui, että kannustaminenkin loppui. Saavutetun painon pitäminen on todella vaikeaa, hän jatkaa.

Eeva Heino on seesteinen ja varmanoloinen. Hän on vastikään ollut kuntoutuksessa, missä hänelle määriteltiin liikuntaharrastuksen runkoa. Se antaa lisäpontta keväällä syntyneelle päätökselle uusista elämäntavoista.

– Kun on itsensä likoon pannut, ei ole paluuta, hän sanoo rauhallisesti.

Kuntokuuri antoi itsevarmuutta

Heino kertoo saaneensa kevään julkisesta painonpudotuskuurista paljon iloa ja hyötyä.

– Sain valtavasti itsevarmuutta. Olen löytänyt itsestäni rohkeuden. En ole enää se harmaa hissukka, joka ei uskaltautunut ihmisten ilmoille juuri lainkaan. Kuuri vaati alkuun paljon – olin ensin aina perumassa kaikkea, hän kertoo.

– Nykyään teen kaikkea muutakin hullua, hän hymyilee, muttei kuvaile tarkemmin.

Sekä Heinoa että Halosta ilahduttavat yhä keväiset kannustukset, joita tuli tuttujen ja puolituttujen lisäksi vierailta ihmisiltä.

– Keväällä jo kerroinkin viestistä, jossa minua pyydettiin Lopelle poikamiehen kanssa lenkkeilemään. Se oli erikoisin yhteydenotto, Halonen sanoo.

– Minulle ei tullut tuollaisia, ja se vähän harmittaa, Heino murjaisee.

Terveys mielessä enemmän kuin ennen

Entäpä jatkossa? Eeva Heinolla on selvät sävelet. Syksyn liikuntasuunnitelmat ovat jo valmiit. Kalenterista löytyy vesijumppaa, “tavallista” jumppaa ja päivittäisiä lenkkejä koiran kanssa.

Koiralenkkejä kertyy aikaisempaa enemmän, sillä Heinon uudesta asunnosta koiraa ei voi päästää yksinään pihalle.

Teija Halonen kertoo, että hänen takaraivossaan hakkaavat muistikuvat kuntotestin hyvistä tuloksista. Ne takovat sanomaa “älä lopeta liikkumista”.

– Tykkään syksyisessä metsässä kulkemisesta. Ilmoittauduin myös Tuuloksen soololatino-ryhmään, mutta se oli täynnä. On etsittävä toinen ryhmä. Selkeästi tarvitsen säännöllisen jutun, hän miettii.

– Olen ylipäätään alkanut ajatella terveyttä enemmän kuin ennen. Ja sitä, etten opettaisi lapsilleni vääriä tottumuksiani, kuten että telkkaa katsoessa syö herkkuja. (HäSa)

Menot