fbpx
Uutiset

Ruotsalaisasiantuntijat SVT:llä: Matkustaminen Thaimaahan ei välttämättä ole järkevää koronaviruksen vuoksi

THL:n ylilääkärin mukaan rajoituksiin ei ole tällä hetkellä terveydellistä syytä. Thaimaa on suomalaisten suosikkimatkakohde Aasiassa.
Thaimaa on ollut Aasian matkakohteiden joukossa pitkään selvä suomalaisten ykkössuosikki. Maassa on toistaiseksi todettu parisen kymmentä varmistettua Wuhanin koronavirustapausta. Kuva: DIEGO AZUBEL
Thaimaa on ollut Aasian matkakohteiden joukossa pitkään selvä suomalaisten ykkössuosikki. Maassa on toistaiseksi todettu parisen kymmentä varmistettua Wuhanin koronavirustapausta. Kuva: DIEGO AZUBEL

Wuhanin koronavirusepidemian vuoksi matkustaminen Thaimaahan ei välttämättä ole järkevää. Näin sanoo kaksi ruotsalaista huippuasiantuntijaa televisioyhtiö SVT:n haastattelussa.

Toinen heistä on tartuntatautien torjunnan asiantuntija ja maailman terveysjärjestö WHO:n neuvonantaja Johan Giesecke.

Hän sanoo olevansa asian suhteen epäileväinen.

– En voi sanoa kyllä tai ei. En ole varma, että heillä on samoja valvontamenetelmiä kuin meillä.

Epäilevällä kannalla on myös Uppsalan yliopiston tartuntatautien professori Björn Olsen. Hän sanoo, että muutama viikko sitten kommentti olisi ollut toisenlainen, sillä tapauksia oli vain muutama.

Nyt varmistettujen tartuntojen virallinen määrä on maassa 19.

– Tilanne kehittyy erittäin nopeasti ja on erittäin dynaaminen. Yksi, kaksi kolme ja sitten ehkä satoja tapauksia ja sitten tilanteesta tulee nopeasti vaikea, Olsen toteaa SVT:lle.

“Kohtuullisen hyvä seurantajärjestelmä”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen on toista mieltä.

– Thaimaassa on todettu muutama matkailijatapaus, mutta ei taudin leviämistä. Sikäli tällaista terveysperusteista syytä välttää matkustamista ei ole, hän sanoo.

Puumalaisen mukaan kaikissa maissa tarkkaillaan tilannetta tarkasti. Hänen käsityksensä Thaimaan valvonta- ja varautumisjärjestelmistä on optimistisempi kuin SVT:n haastattelemien ruotsalaisasiantuntijoiden.

Niinpä hän ei usko, että virustilanne Thaimaassa olisi myöskään merkittävästi vakavampi kuin viralliset tiedot kertovat.

– Thaimaassa on paljon hyviä sairaaloita ja laboratorioita ja kohtuullisen hyvin toimiva tarttuvien tautien seurantajärjestelmä. En olisi erityisen huolissani, että tilanne muuttuisi paljon vakavammaksi ilman että se huomattaisiin.

Viime vuonna 130 000 matkaa Suomesta

Ruotsalaisasiantuntijat laskevat ainakin Vietnamin, Laosin ja Kambodzhan samanlaiseen riskiryhmään Thaimaan kanssa.

Ulkoministeriön matkustusohjeissa Thaimaaseen tai muihin edellä mainittuihin maihin matkustamista ei suositella rajoitettavaksi.

Thaimaa on ollut erittäin suosittu suomalaisten kaukomatkakohde. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 Suomesta tehtiin Thaimaahan 130 000 matkaa.

Kaikkiaan maassa kävi viime vuonna lähes 40 miljoonaa ulkomaista turistia.

Menot