fbpx
Uutiset

Ruotsalaiset pitävät terveydenhuoltoa, koulutusta ja maahanmuuttoa tärkeimpinä vaaliteemoina

Ruotsalaisäänestäjille tärkeitä vaaliteemoja ovat maahanmuuton ja integraation lisäksi sairaanhoito ja koulutus, kertoo ruotsalainen tutkimusyhtiö Kantar Sifo.

Ruotsissa pidetään sunnuntaina samanaikaisesti niin valtiopäivä-, alue- kuin kuntavaalit. Kantar Sifon viime kuun kyselyssä vaaliteemojen ykkössijalla oli sairaanhoito. Toisena tuli koulutus ja kolmantena maahanmuutto.

Tutkimusjohtaja Toivo Sjörénin mukaan vaaliaiheiden kirjo on laajentunut kampanjoinnin aikana.

– Esimerkiksi vaalitenteissä tv:ssä ja radiossa on esillä monia eri aiheita, mikä automaattisesti laajentaa aihevalikoimaa, Sjörén arvioi STT:lle perjantaina Tukholmassa.Hoitojonot ja hoitajapulaNykyinen pääministeripuolue sosiaalidemokraatit on saanut Kantar Sifon mittauksessa vahvan luottamuksen äänestäjille tärkeässä sairaanhoitoteemassa. Siitäkin huolimatta puolue on jäämässä historiallisen heikkoon vaalitulokseen.

Kansainvälisten vertailujen perusteella Ruotsista saa edelleen laadukasta sairaanhoitoa. Otsikoihin ovat kuitenkin nousseet viime vuosina hoitojonot, osastojen sulkemiset sekä vaikeudet sairaanhoitajien palkkaamisessa.

Demarit ovat saaneet myös negatiivista julkisuutta vammaisten tukipalvelujen rahoitukseen liittyvistä ongelmista.Peruskoulutuksen ongelmatKansainvälisissä vertailuissa loistaa edelleen joukko ruotsalaisyliopistoja, mutta huolestuneet katseet ovat Ruotsissa kääntyneet erityisesti perusopetukseen.

Huolta ovat herättäneet esimerkiksi Pisa-tulokset, ison oppilasjoukon jääminen ilman niin sanottua lukiokelpoisuutta sekä vaikeudet pätevien opettajien haalimisessa.

Ruotsissa pistävät silmään myös alueelliset ja koulukohtaiset erot. SVT:n mukaan Tukholman keskustassa Norrmalmin alueella 7 prosenttia ysiluokkalaisista jäi viime vuonna ilman kelpoisuutta toiseen asteen koulutukseen. Sama luku maahanmuuttajavaltaisella Rinkeby-Kistan alueella oli keskimäärin 40 prosenttia eli huomattavasti korkeampi.Maahanmuutto ja integraatioRuotsissa keskustelu maahanmuutosta ja integraatiosta on muuttunut voimakkaasti viime vuosina: siitä on tullut avoimempaa, mutta myös selvästi aiempaa kriittisempää.

Ruotsidemokraattien vanavedessä myös suuret puolueet sosiaalidemokraatit ja maltillinen kokoomus ovat kiristäneet muun muassa maahanmuuttolinjauksiaan.

Kantar Sifon Toivo Sjörénin mielestä maahanmuuttoteema on kuitenkin menettänyt jonkin verran puhtiaan vaalikamppailussa.

Turvapaikanhakijoita kirjattiin Ruotsissa viime vuonna vajaat 26 000, kun huippuvuonna 2015 turvapaikanhakijoita oli lähes 163 000. Suomeen turvapaikanhakijoita tuli viime vuonna reilut 5 000, ja huippuvuonna 2015 luku oli yli 32 000.Ampumiset ja jengirikollisuusLähiöiden ampumiset ja jengirikollisuus saivat useat puolueet vaatimaan tiukempia otteita ja rangaistuksia jo hyvissä ajoin ennen vaaleja.

Vaalikamppailussa laki ja järjestys ei olekaan noussut erityisen näkyväksi teemaksi, vaikka se yltääkin kyselyssä sijalle kuusi.

Ruotsin poliisi on arvioinut, että maassa on kymmeniä alueita, joiden elämää varjostavat rikollisuus, painostus, väkivallanteot, avoin huumekauppa sekä tyytymättömyys yhteiskuntaa kohtaan.


https://www.svt.se/nyheter/val2018/stor-skillnad-mellan-stadens-omraden

Asiasanat

Menot