fbpx
Uutiset

Ruotsalaissyyttäjän mukaan "Skandia-mies" Stig Engström oli pääministeri Palmen murhan takana

34 vuotta jatkunut tutkinta lopetetaan, koska epäilty on kuollut. Engströmiä kuultiin silminnäkijänä muttei koskaan epäiltynä.
Sosialidemokraatteihin lukeutuva Olof Palme ammuttiin Tukholman keskustassa 28. helmikuuta vuonna 1986. Kuva: EPA

Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhasta epäillään Stig Engströmiä eli niin kutsuttua Skandia-miestä. Hän on kuollut, joten murhatutkinta lopetetaan, kertoo syyttäjä Krister Petersson.

Sosialidemokraatteihin lukeutuva Palme ammuttiin Tukholman keskustassa 28. helmikuuta vuonna 1986. Hän oli palaamassa kävellen elokuvista vaimonsa kanssa.

Lähellä murhapaikkaa työskennellyttä Engströmiä kuultiin tutkinnassa silminnäkijänä mutta ei koskaan epäiltynä. Näin siitä huolimatta, että hänen omissa kertomuksissaan tapahtumapaikalta oli runsaasti epäjohdonmukaisuuksia.

Engström muun muassa kertoi yrittäneensä auttaa maassa makaavaa Palmea, jonka muut paikalla olleet kiistivät. Egström kuoli jo vuonna 2000.

Palmen murhaaja ampui kaksi luotia, joista toinen lävisti Palmen ja toinen raapaisi hänen vaimonsa selkää.

Nyt jo edesmennyt Christer Pettersson tuomittiin murhasta elinkautiseen vuonna 1989. Hovioikeus kuitenkin vapautti hänet vain muutamaa kuukautta myöhemmin riittävien todisteiden puutteessa.

Katso video: Palme-syyttäjä kertoo Ruotsissa murhatutkimuksen kohtalosta

Kallis ja pitkä tutkinta

Palme-tutkimukset olisivat voineet päättyä vuonna 2011, kun henkirikos olisi Ruotsin silloisen lainsäädännön mukaan vanhentunut. Edellisenä vuonna hyväksytty lakimuutos kuitenkin mahdollisti tutkinnan jatkumisen. Vihjeitä poliisin Palme-ryhmälle on tullut tasaiseen tahtiin tähän päivään saakka, ja aineistoa on kertynyt valtavasti.

Tutkimusten kuluessa on kuulusteltu yli 10  000:tta henkilöä. Peräti 133 ihmistä on ehtinyt vuosien varrella tunnustaa murhanneensa Palmen.

Palmen tapaus on ollut Ruotsin historian suurin ja kallein murhatutkimus, jonka kustannusten pelkästään poliisille arvioidaan nousseen 600 miljoonaa kruunuun eli vajaaseen 58 miljoonaan euroon. Sen päälle tulevat vielä syyttäjän kustannukset sekä kaksi oikeudenkäyntiä Christer Petterssonia vastaan.

Video: Youplay

Asiasanat

Menot