fbpx
Uutiset

Ruotsi kyllästyi Göran Perssoniin

Ruotsin valtiopäivävaaleista tehdyt haastattelututkimukset pitivät paikkansa. Pääministeri Göran Perssonin sosiaalidemokraattinen puolue hävisi vaalit kuten tutkimukset kertoivat ja se siirtyy oppositioon, vaalit voitti maltillisen kokoomuksen johdolla neljän porvaripuolueen liittouma.

Vallan vaihtuminen nostaa valtaan maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Frederik Reinfeldtin. Nelikymppinen kolmen lapsen isä on ollut jo pitkään mukana politiikassa, joten Ruotsi ei saa missään mielessä kokematonta pääministeriä.

Reinfeldt joutuu kuitenkin kasvotusten sen tosiasian kanssa, että oppositiossa puhutaan ja hallitusvastuussa tehdään päätöksiä, joilla on kauaskantoisiakin vaikutuksia Ruotsille. Maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan taidot pääministerinä punnitaan seuraavien vuosien kuluessa.

Mitään perusteltua syytä ei ole epäillä, että hän epäonnistuisi tehtävässä. Reinfeldt varoi jakamasta suuria vaalilupauksia ja hänen esiintymistään hillitsee myös se tosiasia, että hänen johdettavanaan hallituksessa on enemmän tai vähemmän neljä porvaripuoluetta.

Vaalivoiton jälkeen on helppo hymyillä, mutta pian ääntenlaskun jälkeen alkaa arkinen työ. Tulevan pääministerin lähtökohta on tietysti hyvä, sillä maltillinen kokoomus voitti vaaleissa peräti 42 paikkaa. Porvaririntaman keskusta voitti seitsemän paikkaa, mutta kansanpuolue hävisi 20 ja kristilliset 9 paikkaa.

Maltillisen kokoomuksen eteneminen takasi porvaririntamalle vaalivoiton. Tästä ei ole epäilystäkään. Reinfeldtin asema on hallituksen ohjelmaneuvotteluissa ja salkkujen jaossa vahva. Kolme muuta porvaripuoluetta kuitenkin tietävät, että kokoomus tarvitsee niiden apua.

Ennen vaaleja porvaripuolueet esiintyivät poikkeuksellisen sopuisasti. Ne löysivät sovinnon jopa vaaliohjelmasta. Tämä selittyy myös sillä, että niillä oli yhteinen vakavasti otettava vihollinen: Göran Persson.

Tästä eteenpäin Ruotsissa saatetaan keskustella hyvinkin vakavassa hengessä porvarillisten voimien kokoamisesta yhteen puolueeseen. Mikäli näin käy, länsinaapurissa otetaan suuri askel kohti kaksipuoluejärjestelmää.

Pääministeri Frederik Reinfeldtin Ruotsissa ei tapahdu suurta mullistusta. Kokoomusjohtaja tietää varsin hyvin voittaneensa vaalit myös siksi, että ruotsalaiset väsyivät Perssoniin. Länsinaapurimme eivät halua romuttaa kansankotiaan, he halusivat politiikan johtoon uudet, luotettavaksi arvioimansa kasvot.

Ruotsin sosiaalidemokraatit ryhtyvät valitsemaan Perssonille seuraajaa. Yhtä varmaa suosikkia demaripuolueen johtoon ei ole näköpiirissä.

Ruotsin äärioikeisto menestyi vaaleissa ilahduttavan huonosti. Huomattavan paljon julkisuudessa ollut naisten puolue jäi kauas äänikynnyksistä. Äänestysvilkkaus nousi yli 80 prosentin. Suomessa viime presidentinvaalien äänestysprosentti oli 74 ja vuoden 2003 eduskuntavaaleissa 69,7 prosenttia.

Länsinaapurimme eivät halua romuttaa kansankotiaan, he halusivat politiikan johtoon uudet, luotettavaksi arvioimansa kasvot.

Menot