fbpx
Uutiset

Ruotsi on poliittisten skandaalien maa

Tämän artikkelin paikalla oli tarkoitus julkaista Mona Sahlinin haastattelu hänen tehtävästään väkivaltaisten ääriliikkeiden vastaisen työn koordinaattorina. Haastattelu ei kuitenkaan toteutunut, sillä Sahlin joutui eroamaan virastaan väärinkäytösten vuoksi.

Syynä eroon oli Sahlinin entiselle henkivartijalleen kirjoittama virheellinen työtodistus. Lisäksi Sahlin järjesti vartijalleen 5 000 euron hintaisen pysäköintipaikan kulttuuriministeriön laskuun.

Skandaali ei ollut Sahlinin ensimmäinen. 90-luvun puolivälissä hänellä menivät omat ja valtion rahat sekaisin. Kauppakuitista löytyneiden suklaapatukoiden mukaan nimensä saaneen Toblerone-skandaalin vuoksi Sahlin joutui jättämään tehtävänsä työmarkkina- ja varapääministerinä.

Vaikkei näyttö syytteen nostamiseen riittänytkään, katkesi tie sosiaalidemokraattien puoluejohtajaksi ja pääministeriksi.

Viimeksi puolueen johdon joutui jättämään Håkan Juholt vuonna 2011. Hän nosti Tukholman asunnostaan täyden asumiskulukorvauksen, vaikka jakoi asunnon puolisonsa kanssa.

Vuosituhannen vaihteen jälkeisen Ruotsin poliittisten skandaalien lista on mittava ja väriltään kirjava. Myös syyt vaihtelevat verovilppituomiosta ja seksinosto­epäilyistä kyseenalaisiin asuntokauppoihin ja pusukuviin toimittajien kanssa.

Oikeistoallianssin päästyä valtaan 2006 putosi Reinfeldtin hallituksesta kolme ministeriä alkumetreillä maksamattomien tv-lupamaksujen ja pimeänä maksettujen kotitalouspalveluiden vuoksi. Kauppaministeri Maria Borrelius jätti myös tehtävänsä valtiopäiväedustajana.

Oikeistopopulistinen Ruotsidemokraatit on puolueena vielä nuori. Silti se on jo kantanut kortensa kekoon uuden vuosituhannen poliittisissa skandaaleissa. Astalon valinnasta nimensä saaneessa rautaputkiskandaalissa Erik Almqvist, Kent Ekeroth ja Christian Westling joutuivat sanaharkkaan kurditaustaisen koomikon Soran Ismailin kanssa.

Mediaan vuoti Kent Ekerothin kuvaama video, jossa kolmikko haukkuu Ismailia ja tilanteeseen puuttuneita ohikulkijoita rasistisilla ja seksistisillä nimillä ja lopulta uhkailevat heitä rautaputkella. Ironista tapauksessa oli se, että jätettyään kaikki poliittiset tehtävänsä, Erik Almqvist muutti Unkariin. Maahanmuuttokriittisestä Almqvistista tuli itsestään maahanmuuttaja.

Myös ympäristöpuoluetta ovat kohut ravistelleet, viimeksi tänä keväänä. Toukokuussa asuntoministeri Mehmet Kaplan jätti tehtävänsä syötyään päivällistä turkkilaisen äärinationalistin kanssa.

Åsa Romson ei asettunut ehdolle puolueen johtoon puoluekonferenssissa. Myös hän jätti hallituksen. Syynä ei ollut mikään yksittäinen tapaus, vaan kohtalainen kokoelma kömpelöitä lausuntoja.

Ruotsin politiikassa ovi vaikuttaa käyvän herkemmin kuin Suomessa. Joskus syynä on selkeä rikos toisinaan vain eettisesti kyseenalainen toiminta tai ajattelematon lausunto.

Menot