fbpx
Uutiset

Ruotsia odottavat uudet vaalit, jos porvarit eivät kaivaudu ulos poteroistaan – yöllä saatu vaalitulos jätti hallitusasetelmat auki

Punavihreä blokki on täpärästi Ruotsin suurin. Hallitusvastuuseen se ei välttämättä riitä, koska ruotsidemokraatit tukevat mieluummin porvareita. Porvarillinen pääministeriehdokas Ulf Kristersson joutuu nyt päättämään, keskusteleeko vastoin vaalilupauksia ruotsidemokraattien kanssa.
Moderaattien (maltillinen kokoomus) puheenjohtaja Ulf Kristerssonilla on edessään vaikea valinta. Päästäkseen pääministeriksi hänen pitäisi tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Ruotsissa jaettiin sunnuntaina valtaa uusiksi. Politiikan pelikenttä muuttui kertaheitolla, kuten ennakkoon saattoi odottaa.

Ääntenlaskenta kesti vaaliyönä piinallisen pitkään, ja tulosta voi kuvata ainoastaan huippujännittäväksi. Äärimmäisen tiukka ja ristiriitainen vaalitulos jätti kaikki isoimmat kysymykset uudesta hallituspohjasta auki.

Ruotsidemokraatit ovat kiistatta vaalien suurin voittaja. Puolue sai sunnuntain vaaleissa 14 edustajaa lisää Ruotsin valtiopäiville. Kannatus kasvoi 4,7 prosenttiyksikköä. Entinen marginaaliporukka on nyt yksi kolmesta suuresta puolueesta.

Ennen vaaleja puolueelle mitattiin 16–24 prosentin kannatuslukemia. Oikeistopopulistien kannatus on usein ollut vaalipäivänä suurempi kuin mielipidemittauksissa.

Siksi moni oletti, että kannatus olisi vähintäänkin galluphaitarin yläpäässä. Lopulta 17,6 prosenttia lienee puolueelle pienehkö pettymys.

Syitä voi tietysti vain arvuutella. Yhden teorian mukaan puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson ei onnistunut vaaliviikolla vakuuttamaan epävarmojen suurta joukkoa. Vaalitentit eivät menneet putkeen ja mies vaikutti epävarmalta etenkin talouspolitiikassa.

Muille puolueille tulos on helpotus. Åkesson ei voi sunnuntaina saamallaan mandaatilla vaatia, että pääsee määräämään koko politiikan agendan uusiksi.

Vaalien ehkä suurin yllätys oli, että sosiaalidemokraattien kannatus tippui ainoastaan 2,8 prosenttiyksikköä. Se on puolueen historian huonoin tulos, mutta ennakkoasetelmiin nähden jopa hyvä saavutus.

Sosiaalidemokraatit pitivät yllättävän hyvin pintansa perinteisissä teollisuuskaupungeissa. Puolue oli Tukholman lääniä lukuun ottamatta suurin koko maassa. Pääministeri Stefan Löfven (sos. dem.) peittosi Åkessonin jopa tämän omassa vaalipiirissä, Etelä-Ruotsin Skånessa.

Sosiaalidemokraatit tiukensivat kantaansa maahanmuuttoon ennen vaaleja, ja se ilmeisesti pysäytti äänestäjien siirtymisen ruotsidemokraatteihin.

Myöskin viime hetken kampanjointi ovelta ovelle oli ilmeisen tehokasta. Sisarpuolue Suomessa ei voi kuin haaveilla samanlaisesta järjestökoneistosta.

Demarit ei torjuntavoitosta huolimatta voi tuuletella. Porvariallianssi on todennäköisempi vaihtoehto hallitusvastuuseen, vaikka neuvotteluista on tulossa vaikeat.

Vaalien toiseksi suurin puolue moderaatit (maltillinen kokoomus) menetti 14 paikkaa, mutta sen äänestäjät siirtyivät muihin porvaripuolueisiin, joiden kanssa puolue voi tehdä yhteistyötä. Kristilliset ja keskusta onnistuivat lisäämään kannatustaan, vaikka jälkimmäiselle oli gallupeissa povattu enemmänkin.

Porvariallianssilla (moderaatit, keskusta, liberaalit ja kristilliset) on seuraavilla valtiopäivillä 143 edustajaa.

Punavihreällä blokilla (sosiaalidemokraatit, vasemmisto ja ympäristöpuolue) on 144 edustajaa. Yhden edustajan voittoonsa vedoten vasemmisto kieltäytyi vaatimuksista, että pääministeri Löfven eroaisi heti. Ympäristöpuolue säilytti täpärästi mandaattinsa valtiopäivillä pääsemällä yli neljän prosentin rajan, mutta vasemmisto kannatti suosiotaan.

Kummankaan blokin tulos ei riitä enemmistöön 349 edustajan valtiopäivillä.

Demareille kelpaisi yhteistyö vanhojen rintamalinjojen ylitse. Löfven puhui vaalivalvojaisissa blokkipolitiikan hautajaisista, mutta porvarit ovat olleet ehdottomia.

Moderaattien puheenjohtaja Ulf Kristersson vaati pääministeri Löfvenin eroa jo ennen kuin lopullinen tulos oli selvillä. Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf ja kristillisten Ebba Bush Thor soittivat samaa viulua.

Vaalitulos vahvistetaan keskiviikkona.

Löfven ei luonnollisesti lähde suosiolla. Näin ollen Ruotsidemokraatit pääsevät huutokauppaamaan pääministerin salkkua eniten tarjoavalle.

Åkesson aisti mahdollisuutensa jo vaali-iltana ja heitti pallon Kristerssonille.

– Valitsetko Löfvenin vai Åkessonin?

Kinkkinen paikka, sillä porvareiden äänestäjät eivät katsele hyvällä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Jonkinlainen vähemmistöhallitus luultavasti onnistutaan neuvottelemaan, mutta budjetin tekeminen ilman enemmistöä on kovin hankalaa, ellei mahdotonta.

Talven tullen kansa saa marssia uudelleen uurnille, mikäli porvarit eivät kaivaudu ulos poteroistaan.

Ruotsin puolueiden ääniosuudet

Sosiaalidemokraatit 28,4 %

Moderaatit (maltillinen kokoomus) 19,8 %

Ruotsidemokraatit 17,6 %

Vasemmistopuolue 7,9 %

Keskustapuolue 8,6 %

Liberaalit 5,5 %

Kristillisdemokraatit 6,4 %

Ympäristöpuolue 4,3 %

Menot