fbpx
Uutiset

Ruotsin akatemian "yhdeksästoista jäsen" sai vankeustuomion raiskauksesta

Ruotsin akatemiaan läheisesti sidoksissa ollut Jean-Claud Arnault tuomittiin maanantaina Tukholman käräjäoikeudessa kahdeksi vuodeksi vankeuteen raiskauksesta. Päätöksen myötä ruotsin kieltä ja kulttuuria vaaliva instituutio voi aloittaa yritykset kolhiintuneen maineensa palauttamiseksi.

Aivan heti kohu ei laannu, sillä Arnault’n asianajaja ennakoi jo ennen oikeuden päätöstä päämiehensä valittavan tuomiosta. “Kulttuuriprofiilina” aiemmin tunnettu Arnault on vakuuttanut olevansa syytön. Akatemiassa tuomioistuimen päätökseen oltiin tyytyväisiä.

– Olen hyvin iloinen oikeudenmukaisuuden toteutumisesta, akatemian jäsen, kirjailija Peter Englund sanoi.

Ilahtunut oli myös kirjailija ja dramaatikko Martina Montelius. Hän oli yksi niistä 18 naisesta, jotka käynnistivät koko vyyhden kertomalla kokemuksistaan Dagens Nyheter -lehdelle vajaa vuosi sitten.

Montelius pitää merkittävänä, että tuomioistuin arvioi uhrina olleen naisen kertomuksen luotettavaksi.

– Tämä voi johtaa siihen, että muutkin naiset uskaltava ilmoittaa sellaisesta, mitä he ovat joutuneet kokemaan, Montelius sanoi.

Ruotsin akatemia ilmoitti maanantaina, ettei se aio kommentoida oikeuden päätöstä. Arnault odottaa tuomion lainvoimaisuuden vahvistumista vangittuna.Kirjallisuuden Nobel jälleen ensi vuonnaArnault’ta vastaan esitetyistä lukuisista syytöksistä monet raukesivat joko näytön puutteessa tai rikosten vanhenemisen takia. Oikeuteen päätyi lopulta kaksi vuonna 2011 tehdyksi ilmoitettua raiskausta, joiden uhrina oli sama nainen.

Tuomioon johti teoista ensimmäinen, josta nainen oli muun muassa kertonut terapeutilleen. Suoria silminnäkijätodistajia tai teknistä näyttöä tapahtumista ei ollut, vaan todistajat olivat kuulleet niistä uhrin kertomana.

– Ne olivat hyvin selkeitä ja hyviä kuvauksia, eivätkä toiset todistajat tai muut ulkoiset tekijät vaikuttaneet niihin, syyttäjä Christina Voigt kertoi suljetuin ovin käydystä oikeudenkäynnistä.

Oikeus oli päätöksessä yksimielinen.

Arnault on Ruotsin akatemian jäsenen Katarina Frostensonin aviomies. Frostenson on jättänyt työn toistaiseksi. Arnault’n johtama kulttuuriklubi Forum sai myös pitkään tukea Ruotsin akatemialta.

Arnault’n kerrotaan kehuskelleen vaikutusvallallaan ja sanoneen, että hän on 18-jäsenisen akatemian “yhdeksästoista jäsen”. Seksuaalisen häirinnän ja -rikosten ohella Arnault’n epäillään vuotaneen ennakkotietoja kirjallisuuden Nobel-palkittujen valinnoista.

Skandaali sai useat jäsenet joko eroamaan akatemiasta tai jättämään sen työn toistaiseksi. Tämä johti puolestaan siihen, että tämän vuoden kirjallisuuden Nobel-palkinnon myöntäminen siirtyi tältä viikolta ensi vuoteen.

Asiasanat

Menot