fbpx
Uutiset

Ruotsin blokit nokittelevat toisiaan vaalipäivän kynnyksellä - ruotsidemokraattien Åkesson kieltäytyy yhteistyöstä SVT:n kanssa viikonlopun ajan

Ruotsissa vaalikamppailu on edennyt loppumetreille. Huomisissa valtiopäivävaaleissa kärkisijoista kamppailevat punavihreän blokin sosiaalidemokraatit, porvariblokin kokoomus sekä blokkien ulkopuolinen ruotsidemokraatit. Samanaikaisesti pidetään myös alue- ja kuntavaalit.

Mielipidemittausten perusteella vaalien voittajiksi voivat nousta ruotsidemokraattien lisäksi myös blokkien pienemmät puolueet, kuten porvariblokin keskusta ja punavihreän blokin vasemmistopuolue. Sen sijaan valtapuolueet sosiaalidemokraatit ja kokoomus näyttävät menettävän selvästi kannatustaan.

Ruotsin pääministeri, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven syytti päivällä vaalitapahtumassa Tukholmassa, että porvariblokin politiikka johtaisi suuriin veronalennuksiin ja söisi pohjaa Ruotsin hyvinvointi- ja terveyspalveluilta.

– Sitä mahdollisuutta emme aio heille (porvareille) antaa. Aiomme voittaa vaalit huomenna, Löfven sanoi yleisölle vaalilavalla Sergelin torin kupeessa.

Hän myös varoitteli ruotsidemokraattien vaikutusmahdollisuuksista vaalien jälkeen. Punavihreän blokin puolueet ovat olleet kampanjoinnissaan tiukan kielteisiä yhteistyölle, kun taas esimerkiksi porvariblokin kokoomus on ollut sanankäänteissään epäselvempi.

– Sosiaalidemokraattien johtama hallitus on ainoa takuu sille, että ruotsidemokraatit eivät pääse ratkaisemaan Ruotsin tulevaisuutta, Löfven arvioi.

Sosiaalidemokraattien kampanjointia vauhdittamassa oli myös Norjan työväenpuolueen Jonas Gahr Store, joka vakuutteli Löfvenin politiikan paremmuutta verrattuna porvaripuolueisiin ja ruotsidemokraatteihin.Porvarit: Hallitus vaihtoonRuotsin pääministerin paikasta kisaava porvariblokin kärkinimi, maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson vaati päivällä, että Löfvenin hallitus on aika laittaa vaihtoon. Kristerssonin rinnalla Tukholman vaalilavalla esiintyivät puoluejohtajat muista porvaripuolueista eli keskustapuolueesta, liberaaleista ja kristillisdemokraateista.

Kokoomusjohtajan mukaan Ruotsissa yksilöllä pitää olla etenemismahdollisuudet esimerkiksi perhetaustaan katsomatta.

– Aiomme auttaa punavihreää hallitusta jättämään paikkansa, Kristersson julisti Sergelin torin läheisyydessä.

Keskustapuolueen johtaja Annie Lööf vakuutteli porvariallianssin puolueiden yhtenäisyyttä.

– Me menemme vaaleja kohti yhdessä. He (punavihreät) eivät halua tehdä niin, Lööf piikitteli.

Liberaalien puoluejohtaja Jan Björklund varoitti, että punavihreiden hallituspohja saattaisi tuoda lisää valtaa kannatustaan lisänneelle vasemmistopuolueelle, sillä mielipidemittauksissa sosiaalidemokraatit ovat heikentyneet.

– Pitäkää hänet (vasemmistojohtaja Jonas Sjöstedt) hallituksen ulkopuolella, Björklund sanoi.

Tukholmassa vaalitilaisuuksia on pidetty aurinkoisessa ja lämpimässä säässä, mikä näyttää saaneen myös tukholmalaisia liikkeelle. Huomenna sunnuntaina vaalihuoneistot ovat avoinna kello 9-21 Suomen aikaa.SVT irtisanoutui Åkessonin maahanmuuttajalausunnoista erillisellä kannanotollaRuotsin yleisradioyhtiö SVT ei taipunut pyytämään anteeksi ruotsidemokraateilta julkaistuaan kannanoton, jossa se sanoutui irti puoluejohtaja Jimmie Åkessonin maahanmuuttokommenteista.

Åkesson piti kannanottoa skandaalina, syytti SVT:tä puolueellisuudesta ja vaati anteeksipyyntöä. Kun sitä ei herunut, Åkesson ilmoitti kieltäytyvänsä yhteistyöstä SVT:n kanssa vaaliviikonlopun ajan. Hän ei täsmentänyt, mitä ilmoituksellaan tarkoitti.

Kiista alkoi siitä, kun Åkesson sanoi perjantaina SVT:n vaalitentissä, että maahanmuuttajat eivät saa töitä, koska he eivät ole ruotsalaisia eivätkä sovi Ruotsiin. Tentin jälkeen SVT julkaisi kannanoton, jossa se sanoutui irti puoluejohtajan kommenteista ja piti niitä karkeana yleistyksenä.

SVT:n toimitusjohtaja Hanna Stjärnesanoi, että SVT seisoo kannanottonsa takana. Yhtiö korostaa, ettei kannanottoa ollut suunnattu puoluetta, vaan Åkessonin kommenttia vastaan. Åkesson puolestaan vetosi siihen, että kommentti oli irrotettu asiayhteydestään.

SVT viittaa Ruotsin radio- ja televisiolainsäädäntöön, jonka mukaan ohjelmien on kunnioitettava ihmisarvoa ja kaikkien tasavertaista kohtelua. Yhtiö on aiemmin saanut langettavan päätöksen radio- ja televisiotoimintaa valvovalta elimeltä siitä, ettei se sanoutunut irti poliitikkojen loukkaavista lausunnoista.Viestintäpäällikkö kyseenalaisti SVT:n puolueettomuudenÅkesson tuomitsi SVT:n kannanoton rajusti.

– Äänestyspaikkojen sulkeutumiseen on tuskin kaksi päivää, ja sitten julkinen televisioyhtiö päättää osallistua keskusteluun sanoutumalla irti yhden puoluejohtajan näkemyksestä. Tämä on skandaali, hän sanoi perjantai-iltana väittelyn jälkeen.

SVT:n ja ruotsidemokraattien edustajat tapasivat aiemmin lauantaina ja keskustelivat tilanteesta. Tapaamisen jälkeen puolueen viestintäpäällikkö Henrik Vinge kyseenalaisti SVT:n riippumattomuuden.

– Olisi parempi, jos meillä olisi puolueeton yleisradio, joka ei olisi kenenkään poliitikon puolella tai ketään vastaan, Vinge sanoi.

https://www.svt.se/nyheter/svt-s-markering-mot-akessons-uttalande-i-slutdebatten
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hanna-stjarne-star-bakom-var-utgivares-bedomning

Asiasanat

Menot