fbpx
Uutiset

Ruotsin hallitustunnustelut palasivat lähtöruutuun - puhemies aloittaa huomenna uudet keskustelut

Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlén aikoo keskustella huomenna puoluejohtajien kanssa hallitustilanteesta. Hän ei kerro, kuka voisi olla seuraava hallitustunnustelija.

Norlén kuitenkin huomautti, että kokeiltu tunnustelu ei tuonut tulosta, joten nyt on kokeiltava toista polkua. Norlén myös vakuutti, ettei aio ottaa paineita siitä, että aika kuluu.

– Mielestäni tärkeintä on, että Ruotsi saa mahdollisimman vakaan hallituksen.

Norlén kommentoi hallitustilannetta sen jälkeen, kun maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson kertoi luopuvansa yrityksestä muodostaa hallitus. Hän ilmoitti Norlénille, että edellytykset hallituksen muodostamiselle puuttuvat tässä vaiheessa.

Kristerssonin ilmoitusta osattiin odottaa sen jälkeen kun porvariblokin puolueista keskusta ja liberaalit olivat torjuneet hänen esityksensä.

Kristersson kuitenkin sanoi olevansa edelleen valmis pääministeriksi. Hän vakuutti myös uskovansa yhä porvariallianssiin. Allianssipuolueiden välillä on hänen mukaansa laajempi ja syvempi yhteys kuin koskaan aiemmin.

Ruotsin hallituspohja on vielä täysin auki, vaikka valtiopäivävaaleista on kulunut yli kuukausi. Vaaleissa kumpikaan suurista valtablokeista ei saanut paikkaenemmistöä. Ruotsidemokraatit saivat vahvan vaa’ankieliaseman.Vasemmistopuolue: Nyt Löfvenin vuoroPuhemies Andreas Norlén käy huomiset hallituskeskustelut muiden puoluejohtajien kuin Kristerssonin kanssa.

– On kait kohtuullista ajatella, että joku muu saa tunnustelutehtävän, Norlén sanoi.

Tavoitteena on, että tehtävän saaja olisi mahdollisesti selvillä jo maanantaina iltapäivällä.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt katsoo, että tehtävä pitäisi antaa sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenille. Sjöstedt aikoo myös ehdottaa asiaa huomenna puhemiehelle.

Sjöstedt ei ota suoraan kantaa siihen, millaiset onnistumismahdollisuudet Löfvenillä olisi.

– Hänen on saatava ensin yrittää. Arvelen, että hän ei puhuisi vain punavihreiden vaan myös keskustan ja liberaalien kanssa, Sjöstedt muotoilee.

– Puolueemme on valmis edistämään eri tavoin onnistumista.

Asiasanat

Menot