Uutiset

Ruotsin kuningas pahassa pulassa

Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan tuska kasvaa. Hänet liitettiin rikollisiin, ja siltä näyttää, että kuningas on sotkeentumassa entistä pahemmin hänelle hyvin kiusallisiin väitteisiin ja huhuihin.

Tähän mennessä on käynyt selväksi, että Kaarle Kustaan läheiset ystävät yrittivät tehdä kauppaa tunnetun gansteripomon kanssa. Tarkoitus oli tukkia suita ja estää arkaluonteiseksi katsottujen valokuvien pääsy julkisuuteen.

Länsinaapurissa on kysytty, olivatko ystävät liikkeellä kuninkaan tietämättä vai hänen toivomuksestaan. Ajatus, että kuka tahansa kuninkaallinen neuvottelisi rikollisjärjestöön kuuluvan kanssa, ravistelee ruotsalaisia.

Ruotsissa on menossa hyvin tuttu näytelmä: kun media saa vainun, se ei hellitä. Kaarle Kustaa saa varautua siihen, että hänen elämäänsä pengotaan vielä pitkään kaikin mahdollisin tavoin ketään säästelemättä.

Se aika on siirtynyt Ruotsissa ajat sitten historiaan, jolloin kuninkaallisten pienistä ja joskus suuristakin horjahduksista vaiettiin kohteliaisuudesta ja myös kansakunnan yhtenäisyyden nimissä.

Kaarle Kustaan ahdinko alkoi viime syksynä julkaistusta kirjasta, jossa aikanaan suositun pop-yhtyeen laulajalla kerrottiin olleen suhde kuninkaan kanssa.

Väite kohahdutti – eikä vähiten siksi, että ruotsalaiset arvostavat kuningatar Silviaa enemmän kuin kuningas Kaarle Kustaata. Kuninkaalla on myös ymmärtäjänsä.

Pinnalla ovat nyt valokuvat, joissa esiintyy vähäpukeisia nuoria naisia ja kuningas. Ovatko kuvat aitoja, sitä poliisi epäilee ja myös hovi haluaa nähdä kuvat.

Kuningas on hankalassa asemassa, sillä hän ei voi käydä lukuisten huhujen kimppuun ja puolustautua. Kaarle Kustaa muistuttaa ajelehtivaa lastua laineilla.

Sotkun selvittäminen jää hovin virkamiesten tehtäväksi. Siitä ei pääse kuitenkaan mihinkään, että vahinko on jo tapahtunut. Jälkikäteen tämä on päivänselvää: kuninkaan olisi pitänyt harkita tarkasti, missä liikkuu – ja kenen seurassa.

Ruotsin kuninkaallisten loiston rippeistä pitää kiinni kruununprinsessa Viktoria ja hänen puolisonsa. Kaarle Kustaan ympärillä velloo juttuja, jotka ovat olleet tapana liittää mellansvenssonin perhe-elämään.

Kuningaskunnan loppu tuskin Ruotsissa häämöttää. Merkittävä osa ruotsalaisista arvostaa pitkää perinnettä, osalle länsinaapurissa asuvista Kaarle Kustaan ja yleensäkin kuninkaallisten elämä on aivan saman tekevä.

Kuningaskunnalla on vastustajia, ja tämä ryhmä kasvanee menossa olevan skandaalin seurauksena.

Ruotsissa on kuitenkin entistä pontevammin kysytty, olisiko hieman häilyvästi käyttäytyvän kuninkaan aika siirtyä eläkkeelle ja nostaa valtaan kruununprinsessa Victoria.

Jos Kaarle Kustaa tekisi nyt tällainen ratkaisun, hän ei suinkaan siirtyisi omasta halustaan viettämään eläkepäiviä. Hän saisi asiallisesti potkut.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic