fbpx
Uutiset

Ruotsin-tautia ei haluta Suomeen

Suomen hallitus alkaa elinkaarensa lopulla natista liitoksissaan, mutta ei sentään niin pahasti kuin Ruotsin vastasyntynyt hallitus.

Silti Suomen hallituksen kaksi vahvaa miestä, pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd.) tuntuivat viikonloppuna olevan kovasti huolissaan siitä, että Ruotsin-tauti tarttuisi suomalaisiinkin.

Vanhanen kieltäytyi vastaamasta Suomen tietotoimiston ministereille lähettämään kyselyyn, jossa udeltiin esimerkiksi, ovatko nämä maksaneet tv-lupamaksunsa.

Kahdeksan ministeriä ehti vastata kysymyksiin, ennen kuin Vanhaselta tuli suositus olla vastaamatta. Hänen mielestään erilaisten “vapaaehtoisten”, ministereille osoitettujen kyselyiden lisääntyminen johtaa kohtuuttomuuksiin.

Eero Heinäluoma puolestaan ilmoitti olevansa huolissaan vaalikamppailujen amerikkalaistumisesta. Hän on huomannut poliittisten kilpailijoiden persoonaan liittyvän negatiivisen leimaamisen yleistyneen. Presidentinvaaleissa sitä jo nähtiin, ja suunta näyttää Heinäluoman silmissä olevan vain pahempaan päin eduskuntavaalien lähestyessä.

Eipä siis juuri uutta poliittiselta rintamalta.

Politiikan amerikkalaistumista Suomessa on tavattu kauhistella aina ja erityisesti vaalien alla. Jo Urho Kekkosen presidentinvaalikampanjaa luonnehdittiin – ja moitittiin – amerikkalaistyyliseksi.

Vaaleihin valmistautuvat ehdokkaat pyrkivät kaikin tavoin julkisuuteen, esiintyvät kernaasti julkisuudessa, käyttävät innokkaasti hyväkseen julkisuutta – ja moittivat kiivaasti saamaansa julkisuutta silloin, kun se on heidän kannaltaan kielteistä.

Ruotsista suomalaiset poliitikot saavat nyt päivittäin havainto-opetusta siitä, miten perin pohjin pieleen kaikki voi pahimmillaan mennä silloin, kun julkisuus oikein riepottelee.

Kun julkisuuden mopo karkaa käsistä, poliitikoilla on tapana huutaa apuun viimeistä pelastajaa: asiakysymyksiä. Niin nytkin. Tuore pääministeri Fredrik Reinfeldt on valitellut, ettei hallitus pääse politiikan sisällöstä puhumaan ollenkaan, kun skandaali seuraa toistaan.

Ruotsin kulttuuriministeri Cecilia Stegö Chilo erosi maanantaina, kauppaministeri Maria Borelius lauantaina. Surkeampaa alkua uudelle porvarihallitukselle ei oikein voi kuvitella. Toisen kaatoivat maksamattomat tv-luvat, toisen taloussotkut. Kumpikin siis kompastui huonoon julkisuuteen.

Suomen hallituksessa henkilöön käyvät kiistat ovat pyörineet lähinnä yhden ihmisen, kulttuuriministeri Tanja Saarelan (kesk.) ympärillä. Tässäkin tapauksesta politiikan sisällöstä puhuminen on jäänyt toisarvoiseen asemaan ja pääosaan ovat nousseet henkilöt ja henkilösuhteet.

Näin lähellä vaaleja tunteet kuumenevat, mutta ei EU-puheenjohtajamaan hallitus tällaisiin kiistoihin kompuroi. Se kokoontuu keskustelemaan työilmapiiristään ja tämän jälkeen tiedottaa julkisuuteen, että se on hyvä. Tällä tavalla Suomen hallitus – toisin kuin Ruotsin – pitää julkisen kuvansa kunnossa.

Menot