fbpx
Uutiset

Ruotsin vaalitaistelu vikaraiteille

Ruotsin parin viikon päässä pidettävät valtiopäivävaalit saivat yllättävän käänteen sosiaalidemokraattien tietoverkon urkinnasta. Aluksi paljastui, että kansanpuolueen nuorisojärjestön työntekijä oli vieraillut kuukausia demareiden sisäisessä tietoverkossa.

Kun käynnissä on äärimmäisen tiukka ja kuuma vaalitaistelu, kukaan tuskin kuvitteli paljastusten jäävän tähän. Tuoreiden uutisten mukaan urkinnassa on ollut mukana myös kansanpuolueen johtaviin ehdokkaisiin laskettava nainen. Seuraavia lukuja poliittisessa skandaalissa kirjoitetaan aina vaaleihin asti.

Kansanpuolueen puheenjohtaja Lars Leijonborg tuomitsee urkinnan ja kiistää puoluejohdon tienneen asiasta yhtään mitään. Leijonborg yrittää siirtää näin koko vastuun kuppikunnalle, joka on toiminut omin päin.

Urkinnassa ei ole puolusteltavaa, mutta on sanomattakin selvää, että uhrin osa sopii erinomaisen hyvin Ruotsin demareille. Puolue on kertonut, että vieraat voimat tunkeutuivat tietoverkkoon kymmeniä kertoja tammikuusta lähtien.

Koska sosiaalidemokraatit saivat tietää tietoverkossa vierailevasta urkkijasta? Paljastiko puolue vilpin heti vai odottiko demarijohto mahdollisimman sopivaa hetkeä? Kuin sattumalta tietomurrosta jalostui uutinen sosiaalidemokraattien näkökulmasta täsmälleen oikealla hetkellä.

Selvitettävää asiassa riittää muutenkin. Miten ja miksi sosiaalidemokraattisen virkailijan käyttäjätunnus on päätynyt vääriin käsiin? Onko kysymys sattumasta vai peräti viritetystä ansasta? Entä kuinka monet henkilöt ovat saalistaneet tunnuksella demareiden vaalisalaisuuksia?

Kansanpuolueen puheenjohtaja Leijonborg ei osaa arvioida, miten skandaali vaikuttaa vaalitaisteluun. Urkinnan seurauksia voi kuitenkin lukea kuin avointa kirjaa. Tästä eteenpäin Ruotsissa keskustellaan vain siitä, kuka on vakoillut ja ketä tai kuka on turvautunut johonkin muuhun vilppiin.

Politiikka on vaalien alla kovaa peliä ja siirrot seuraavat toisiaan. Porvaririntama, johon kansanpuolue lukeutuu, on joutumassa syytettyjen penkille. Sosiaalidemokraattinen sanoma on kirjoitettu ainakin rivien väliin: porvarit ovat vilpillisiä, siksi äänestäjien tuki ja turva on suuri vastuullinen demaripuolue.

Porvaripuolella on vielä aikaa ryhmittyä vastaiskuun. Kun oikein kaivaa, lööppeihin yltäviä paljastuksia kuvittelisi löytyvän myös sosiaalidemokraattien tekemisistä.

Urkinnan vaikutusta vaalien tulokseen voi vain arvailla. Olisi kumma, jos sillä ei olisi mitään roolia äänestäjien ratkaisuissa.

Eniten tietomurto vaikuttaa Ruotsin politiikkaan ja maan tulevaisuuteen. Jälleen kerran ruotsalaiset pääsevät syyttämään poliitikkoja likaisten keinojen käytöstä.

Vaalien alla Ruotsissa pitäisi keskustella maan ongelmista ja keinoista niiden ratkaisemiseksi. Nämä puheet uhkaavat joutua sivuasiaksi, mistä on maan kehitykselle pelkkää vahinkoa.

Jälleen kerran ruotsalaiset pääsevät syyttämään poliitikkoja likaisten keinojen käytöstä.

Menot