fbpx
Uutiset

Ruotsin vaalitulos saatiin osittain vahvistettua, mutta paikkajakoa odotellaan vielä

Ruotsin viikko sitten pidettyjen valtiopäivävaalien tulos on osittain vahvistettu. Tarkistuslaskenta ei tuonut suuria muutoksia puolueiden kannatuslukuihin.

Tarkistetun tuloksen mukaan sosiaalidemokraatit saivat 28,3 prosenttia äänistä, maltillinen kokoomus 19,8 prosenttia ja ruotsidemokraatit 17,5 prosenttia.

Vaalien paikkajako vahvistetaan sen jälkeen, kun vaaliviranomaiset ovat vahvistaneet paikallisviranomaisten tarkistuslaskennan. Vaaliviranomaisten on määrä kokoontua vielä iltapäivän aikana.

Ruotsin vaalien laskenta on ollut hidasta, koska äänestysprosentti oli erittäin korkea ja ennakkoääniä oli paljon. Äänestysprosentti oli 87,2.

Ruotsalaisessa vaalijärjestelmässä on myös mahdollista perua ennakkoon antamansa ääni vielä vaalipäivänä.“Laatu on tärkeämpää kuin kulunut aika”Ruotsissa äänestäjät valitsevat ensisijaisesti puolueen, jonka ehdokkaat ovat valmiina listalla. Ensimmäisenä oleva pääsee ensimmäisensä läpi, jos puolueen äänet riittävät paikkoihin.

Äänestäjä voi kuitenkin ohjata äänensä myös haluamalleen ehdokkaalle rastittamalla hänen nimensä. Tämä kuitenkin hidastaa ääntenlaskentaa ja lippujen läpikäyntiä.

– Laatu on tärkeämpää kuin kulunut aika, kuittasi vaaliviranomaisten edustaja Anna Nyqvist uutistoimisto TT:lle vastauksesi kysymykseen laskennan hitaudesta.

Viranomaiset tarkistavat ensin valtiopäivävaalien tuloksen. Sen jälkeen ovat vuorossa kunnallisvaalit ja viimeisenä maakuntavaalit. Koko prosessin odotetaan olevan ohi ensi viikon puolivälissä.

Asiasanat

Menot