fbpx
Uutiset

Ruotsissa äänestetään valtiopäivävaaleissa, medioiden mukaan joitakin vaalityöntekijöitä ja ehdokkaita uhkailtu

Ruotsissa äänestetään valtiopäivä- eli parlamenttivaaleissa, joista odotetaan tiukkaa kisaa. Valtiopäivien suurimpien puolueiden paikoista käyvät kisaa sosiaalidemokraatit, maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit.

Joka tapauksessa hallituksen muodostamisesta odotetaan vaikeaa, sillä mielipidekyselyjen mukaan mikään blokki ei ole saamassa yli puolta äänistä. Yksi suurimmista kysymyksistä on, mikä tulee olemaan kannatustaan kasvattaneiden ruotsidemokraattien rooli. Ainakin toistaiseksi muut puolueet ovat kokonaan kieltäytyneet tai ainakin suhtautuneet nuivasti yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa.

Äänestysvilkkauden odotetaan nousevan perinteisesti korkeaksi. Edellisissä vaaleissa äänioikeutetuista liki 86 prosenttia kävi vaaliuurnilla.

– Näissä vaaleissa on paljon pelissä. Paljon vihaa, paljon hajaannusta, pohti Etelä-Tukholmassa Bredängissä äänestänyt Jennifer Rojas uutistoimisto TT:lle.

Myös pääministeri, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven äänesti aamupäivällä Tukholmassa.

– Sosiaalidemokraatit ja sosiaalidemokraattien johtama hallitus takaa, että ruotsidemokraatit – ääripuolue, rasistinen puolue – ei saa mitään vaikutusvaltaa hallituksessa, Löfven sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.SVT: Ruotsidemokraattien äänestyslippuja kateissa vaalipaikallaJotkut vaalityöntekijät ja ehdokkaat ovat kertoneet kokeneensa valtiopäivävaalien yhteydessä nimittelyä, uhkaavaa käytöstä ja jopa tappouhkauksia.

Nuori mies oli uhannut tappamisella ruotsidemokraattien naispuolista vaalityöntekijää ja tämän toveria Nynäshamnissa, uutisoi SVT. Poliisi kertoo tutkivansa tapahtumaa laittomana uhkauksena.

Maltillisen kokoomuksen listoilla oleva naisehdokas puolestaan kertoo Twitterissä vieraan miehen nimitelleen häntä äänestyspaikan edustalla muiden puolueiden vaalityöntekijöiden puuttumatta tilanteeseen, kirjoittaa TT.

Göteborgissa Ruotsissa ruotsidemokraattien äänestysliput olivat hukassa kahden tunnin ajan Annedalsskolanin äänestyspaikalla, kirjoittaa SVT.

Ruotsin vaaleissa käytetään puoluekohtaisia äänestyslipukkeita. Toistaiseksi ei ole varmistettu oliko kyseessä erehdys vai oliko joku varastanut liput, Göteborgin kaupungin vaalipäällikkö sanoo SVT:lle.

On vaaliviranomaisten tehtävä pitää esillä äänestyslippuja kaikilta niiltä puolueilta, jotka ovat saaneet vähintään yhden prosentin äänistä viimeisimmissä tai niitä edellisissä valtiopäivävaaleissa.Kysely: Kokoomus ja ruotsidemokraatit liki tasoissaVaalihuoneistot sulkeutuvat iltayhdeksältä Suomen aikaa. Heti sen jälkeen odotetaan myös tietoja vaalien tulosennusteesta. Alustavan tuloksen odotetaan selviävän viimeistään yöllä.

Ruotsin uuden parlamentin paikkajaosta odotetaan alustavia ennusteita myöhään illalla, ja vaalien alustavan tuloksen odotetaan olevan valmis viimeistään aamuyöllä Suomen aikaa.

Tuoreen mielipidekyselyn mukaan punavihreä blokki johtaa porvariblokkia kolmella prosenttiyksiköllä. Skop-tutkimuslaitoksen kyselyssä punavihreän blokin kannatus oli 41,4 prosenttia ja porvariblokin 38,4.

Punavihreään blokkiin kuuluvat sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue. Porvariblokin muodostavat maltillinen kokoomus, keskustapuolue, liberaalit ja kristillisdemokraatit.

Yksittäisistä puolueista selkeä ykkönen on sosiaalidemokraatit, jota kannatti 25,9 prosenttia vastaajista. Toisena oli maltillinen kokoomus 17,6 prosentin ja kolmantena ruotsidemokraatit 17,4 prosentin kannatuksella.

Kysely tehtiin 2.-7. syyskuuta, ja siihen vastasi liki 2 500 ihmistä.
https://www.svt.se/nyheter/val2018/valarbetare-hotade-i-nynashamn
https://twitter.com/AnnHHeberlein/status/1038763452607721472
http://embed.scribblelive.com/Embed/v7.aspx?Id=2807726&ThemeId=20098
https://www.svt.se/nyheter/val2018/sd-s-valsedlar-saknades-i-vallokal
https://skop.se/politik/2018/09/skops-valjarbarometer-7-september-2018/

Asiasanat

Menot