fbpx
Uutiset

Rusi: Tiitisen lista julki kansalaisaloitteella

Valtiotieteen tohtori Alpo Rusi haluaa avata niin sanotun Tiitisen listan kansalaisaloitteella. Lista sisältää niiden suomalaisten nimet, joilla epäillään olleen aikoinaan yhteyksiä DDR:n turvallisuuspoliisiin Stasiin.

Korkein hallinto-oikeus KHO päätti vuonna 2010, ettei suojelupoliisin tarvitse julkistaa nimilistaa.

– Haluan kyseenalaistaa KHO:n päätöksen, Rusi kertoo.

Rusi haluaa eduskunnan käyttävän valtaansa ja muistuttaa suojelupoliisin olevan eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan alainen toimija.

Myös Rusiin kohdistui vakoiluepäilyjä, mutta esitutkinnassa ei löytynyt näyttöä.

Jotta kansalaisaloitteet menevät eduskunnan käsittelyyn, niiden on saatava yli 50 000 allekirjoittajaa. Rusin mukaan aloitteen lisäksi mitään muuta vaihtoehtoa ei ole jäänyt, koska hänen mielestään hallitustakaan ei kiinnosta selvittää lähimenneisyyttä.

Rusi sanoo, että listojen julkisuus pitää saada eduskunnan käsittelyyn kahdesta syystä.

– Ensinnäkin totuus historiasta on saatava irti. Toiseksi pelisäännöt on selkiytettävä. Tiedusteluyhteydenpito pitää aukaista ja palauttaa asia eduskunnalle, hän kertoo Lännen Medialle.

Rusi pitää aloitteen tehtävänä instituution ja oikeusvaltion vahvistamista sekä historian tutkijoiden työn mahdollistamista.

Siihen, mitä mahdollisuuksia eduskunnalla olisi poiketa oikeuslaitoksen linjauksista, Rusi ei ota kantaa.

Hän suomii KHO:ta siitä, että se on mennyt ”tontille, joka ei sille kuulu”. Hänen mielestään KHO:ssa on myös ollut paljon poliittisuutta sen presidenttien nimittämisestä alkaen.

Kansalaisaloite on Rusin mukaan valmisteluvaiheessa.

– Olen tehnyt siitä aloitteen ja olen kirjoittanut aiheesta kirjan, joten tietopohjani on käytössä.

Nimiä ei vielä kerätä. Aloitetta valmistelee Pekka Virkki , oikeustieteen opiskelija ja kustannusalan yrittäjä. Virkki toivoo asiasta koskevassa tiedotteessa näkemyksiä aloitteen muotoilusta.

Rusi esitti kansalaisaloitteen valmistelua viime viikolla puhuessaan Tampereen tykistökillan tilaisuudessa.

Menot