Kolumnit Uutiset

Ruuan hintaa ei päätetä Reskalla

Kylläpä kadun kansaa tänä syksynä hellitään halvalla tai ilmaisella ruualla. Tuskin kuntavaalien soppatykit ehtivät jäähtyä, kun puoli-ilmaista ruokaa oli taas eilen tarjolla.

Viljelijät myivät leipää, lihaa ja munia tuottajahinnoin muutamissa kaupungeissa ja suosio oli taattu. Myyntikojuille kertyi ihmisiä tuhansin ja moni jonottaja myrtyi, kun tavara loppui kesken.

Tuottajat keräsivät suoramyynnillään varmasti sympatiaa. Kuluttajat kyllä ymmärtävät heidän osattomuuttaan ruokaketjussa teollisuuden ja kaupan päähän potkimina.

Mutta sympatiaan se sitten jääkin. Leivän, lihan tai kananmunien hintaa ei nimittäin päätetä Reskalla, vaan ihan muualla.

Merkillepantavaa keskiviikon tuottajahintaisessa sortimentissa oli se, ettei kaupan ollut lainkaan maitotaloustuotteita. Sen voi tulkita niinkin, että meijerit sentään pitävät huolta tuottajistaan. Valio ja muut ovat hilanneet maidon tuottajahintaa koko ajan ylös jo hyvän joukon yli 40 sentin litralta eivätkä lypsäjät juurikaan napise.

Kenelläkään ei ole varaa jatkuviin laupeudentöihin ja tehdä ilmaista työtä. Jos lihantuottajalle ei jää muuta kuin paskainen navetta ja tyhjät rehusäkit, tuotanto loppuu.

Alkutuottaja on elintarvikeketjun heikoin lenkki. Teollisuus ja etenkin kauppa pitävät kyllä puolensa. Kaupalla on itse asiassa aivan sama, myykö se kotimaisia tai tuontielintarvikkeita. Kaksi ylivertaista markkinajohtajaa kykenee vapaan tuonnin oloissa virittämään katteensa aina kohdalleen.

Elintarviketeollisuuskin voi pääosin jatkaa tuotantoaan, vaikka kotimainen raaka-ainepohja järkkyisi pysyvästi. Itse asiassa ne lihanjalostajat, jotka eivät ole missään tekemisissä suomalaisten lihantuottajien kanssa, tekevät parasta tulosta. Ne ostavat lihansa Euroopasta, jossa halpaeriä on toistaiseksi riittävästi tarjolla.

Kahdella kaupan keskusliikkeellä on niskalenkki myös elintarviketeollisuudesta. Aidoista hintaneuvotteluista ei alalla juuri puhuta, kauppa tietää ostomäärät ja hinnoitteluperusteet, ota tai jätä.

Lisäksi keskusliikkeet kyykyttävät teollisuutta valmistuttamalla tehtaissa omia tuotemerkkejään. Atria ja HK-Scan tekevät nöyrästi jalosteita Keskolle Pirkka- ja osuuskaupoille Rainbow- pakkauksiin, joita sitten myydään niiden omia tunnettuja tuotemerkkejä halvemmalla.

Teollisuus on näin pakotettu kaivamaan omien merkkiensä hautaa. Jos homma ei kiinnosta, joku muu sen tekee kuitenkin.

Epäilemättä maataloustuottajat keräsivät tempaukseltaan myötätuntoa kuluttajilta. Se on parhaimmillaan hyvä alku, mutta riittämätön. Seuraavat erät käydään teollisuuden ja kaupan kanssa. Ne eivät hevin suostu elintarvikeketjun sisäisen tulonjaon uudistamiseen eli vapaaehtoisesti kaventamaan katteitaan.

Niille voisi sopia koko potin kasvattaminen kuluttajahintoja nostamalla. Parhaimmillaan osa korotuksista valuisi tuottajille asti, mutta elintarvikeketjun keskinäiset jakosuhteet jäisivät ennalleen. Musta Pekka on jämähtänyt tuottajien kouraan.

Päivän lehti

8.4.2020