Ryhdy itutarhuriksi

Jos mielikuvasi idättämisestä on tunkkainen ja hankala ja peräisin batiikkipaitojen muotihuipun ajoilta, nyt on aika tuulettaa muistikuvia. Oikeasti idättäminen on helppoa ja inspiroivaa.
Tarvitset oikeastaan vain tyhjän lasipurkin ja pari ruokalusikallista siemeniä. Parissa päivässä saat satoja siemeniä kasvamaan. Sen lähempää tullutta lähiruokaa et löydä yhdestäkään kaupasta.
Idättää voi lähes mitä tahansa papuja, siemeniä ja linssejä. Idättäminen lisää siementen ja papujen vitamiini- ja kivennäisainepitoisuuksia, kun horrostilassa olevassa siemenessä heräävät eloon kaikki kasvua varten tarvittavat ravintoaineet. Ne ovat huikeita terveyspommeja ja elävää ravintoa parhaimmillaan.
Seuraavissa resepteissä iduille on annettu tärkeä sivurooli, mutta ituja voi ujuttaa melkeinpä minne vaan: smoothien joukkoon, keiton koristeeksi, leivän päälle.
Aamiaispita kylmäsavulohi-juustotäytteellä
(kahdelle)
Kostuta pitaleipien pintaa aavistuksen verran vedellä ja paahda ne leivänpaahtimessa tai lämmitä uunissa. Näin ne pysyvät mehevinä.
Leikkaa pitaleivät kokonaan auki. Voitele alakansi reilusti tuorejuustolla ja sipaise päälle makusi mukaan vähän wasabitahnaa.
Nosta seuraavaksi päälle pari salaatinlehteä, pari kylmäsavulohiviipaletta, ohuiksi viipaleiksi leikatut kurkut ja lisää lopuksi päälle kourallinen ituja. Viimeistele ripauksella sitruunamehua, mustapippuria ja suolaa.
Laske leivän toinen puoli päälle kanneksi ja nauti heti. Tämä on täydellinen brunssi- tai aamiaistarjottava.
Avokadot seesami-iduilla
(neljälle alkupalana)
Sekoita hunaja, soijakastike, sitruunamehu ja seesaminsiemenet keskenään. Lisää idut kastikkeen joukkoon ja anna maustua muutama minuutti.
Halkaise avokadot, poista kivet ja koverra sisus varovasti irti lusikalla. Halkaise puolikkaat vielä kerran ja nosta lautaselle.
Lisää jokaisen lohkon päälle kasa ituja ja kastiketta. Ripottele päälle vielä kuivattua chiliä. Tarjoile alkupalana tai kevyenä iltapalana leivän kanssa.
Itu-pistaasipesto
(neljälle)
Huuhtele idut. Kuori valkosipulinkynsi. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen tai mortteliin ja jauha tahnaksi.
Basilikaa kannattaa lisätä reippaasti, sillä se antaa pestolle vihreän värin.
Vesimeloni-fetasalaatti
(kahdelle lisukkeena)
Kuori vesimeloni, leikkaa kuutioiksi ja kokoa lautaselle. Huuhtele idut hyvin ja nosta vesimelonikuutioiden päälle. Halkaise oliivit ja lisää salaatin päälle. Murustele päälle fetajuusto.
Koristele mintunlehdillä. Valuta päälle sitruunamehu ja oliiviöljy ja rouhi päälle vielä mustapippuria. Jos haluat salaatista ruokaisamman, lisää joukkoon vaikka kikherneitä.