Uutiset

Ryhdy puoluejohtajaksi - ja häviä vaalit

Keskustan uudelle puheenjohtajalle, Matti Vanhasen seuraajalle, on viritteillä erikoistarjous. Puoluejohtaja pääsee johtamaan joukkonsa päin betoniseinää.

Keskusta on häviämässä kevään 2011 eduskuntavaalit. Tappiosta ei puoluetta pelasta uusi puheenjohtaja vaan silkka ihme.

Puolueen kannatus oli viime eduskuntavaaleissa 23 ja tuoreimman kyselyn mukaan 18 prosenttia. Suosion kato on näin viitisen prosenttiyksikköä!

Se on niin paljon, että puoluejohtaja voi ryhtyä kirjoittaman tappion selitystä heti kahden viikon kuluttua pidettävän Lahden puoluekokouksen jälkeen.

Keskustan alamäelle ei ole yhtä kattavaa syytä. Kovin monia asia on mennyt puolueessa ja sen tekemisissä pieleen.

Joku voisi puhua keskusta-aatteen rapautumisesta. Näkemys sekin, mutta politiikka on entistä enemmän yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisua ja aiempaa vähemmän aatetta.

Vihreät ovat aatteellisesti ydinvoiman vastustajia ja silti se on kahden uuden ydinvoimalan hallituksessa.

Toki aatteille on yhä politiikassa tilaa. Keskustakin voi hoilata puoluekokouksessa vanhoja maakuntalauluja.

Suuren ja palavan aatteen puolueen paikka on Suomessa oppositiossa. Siellä voi tehdä mitä vaan, sanoa mitä vaan ja vaalia aatteen puhtautta vaikka 25 tuntia vuorokaudessa.

Onko keskustan tilanne jo kesällä synkkä kuin syksyinen yö? Ei. Kysymys on paljolti siitä, kuinka paljon puolue häviää vaaleissa – vaalit on sitä paitsi hävitty vasta niiden jälkeen.

Tappio on eri asia kuin rökäletappio.

Siedettävä tappio vaaleissa – joissa kokoomus on ykkönen – petaa tilaa porvarihallitukselle, keskustalle otetta vallan kahvasta.

Tälle hallitusvaihtoehdolle voi hakea perustetta sujuvasti eduskunnan porvarienemmistöstä. Vain SDP:n nousu maan suurimmaksi puolueeksi mullistaa takuuvarmasti tämän kuvion.

Puoluejohtajakisan vahvat nimet, Mari Kiviniemi ja Mauri Pekkarinen, eivät ole johtamassa keskustaa oppositioon. Kaksikko tietää, mitä on elää tuskassa ja vaikuttamisen janossa päivästä toiseen.

Perussuomalaisten kannatus on kymmenisen prosenttia ja loistavan tuloksen vanavedessä puoluejohtaja Timo Soinista tehdään vaalien jälkeisen hallituksen sisäministeriä.

Persuilla menee kovaa, tästä ei ole epäilystäkään, vaaleissa voittavat kuitenkin ehdokkaat ja puolue, eivät prosentit.

Mittaavatko kyselyt Soinin vai puolueen suosiota?

Soini on ehdokkaana vain yhdessä vaalipiirissä. Puolueen on kyettävä tarjoamaan äänestäjiä innostavia ehdokkaita kaikissa maan vaalipiireissä. Tässä persuilla on tekemistä.

Persut on yhden ihmisen luomus. Kuinka moni suomalainen pystyy laatimaan edes viiden nimen listan puolueen poliitikoista?

Keskustaa vetäisi vaaleissa kuiville siivu Soinin kannatuksesta.