fbpx
Uutiset

Ryhmäkanteesta syntyy suuri vääntö

Hämeenlinna 25.2.2005

Ryhmäkanne on tulossa jälleen Suomeen, vaikka sen käyttöönotosta on jo kahdesti luovuttu. Viime vuosikymmenellä kanteen tarpeellisuutta vakavasti pohdittiin, mutta sen haitat laskettiin tuolloin etuja suuremmiksi. Tällä kertaa ryhmäkannetta ajaa oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.). Hän kertoi Aamulehdessä, että kanteesta on tarkoitus säätää laki vielä tämän vaalikauden kuluessa.

Elinkeinoelämä vastustaa edelleen yksimielisesti ja jyrkästi ryhmäkannetta. Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n erityisasiantuntija Antti Maijala katsoo, että ryhmäkanne heikentäisi Suomen kilpailuasemaa hetkellä, jona sitä pitäisi kaikin tavoin vahvistaa. Maijala epäilee kannetta käytettävän yritysten painostuskeinona. Jo sillä uhkaaminen voi vahingoittaa yrityksen mainetta, Maijala laskee.

Kuten arvata saattaa, kuluttajan asialla olevat järjestöt ja henkilöt liputtavat ryhmäkanteen puolesta. Kuluttajaviraston johtajan Anja Peltosen mielestä ainoastaan ryhmäkanne takaa kuluttajasuojan silloin, kun suuren kuluttajien joukon oikeuksia rikotaan. Peltonen tyrmää ajatuksen amerikkalaistyyppisistä oikeudenkäynneistä. Hän näkee ryhmäkanteen pelkästään kuluttajan oikeuksien lisätakeena.

Peltonen on oikeilla jäljillä todetessaan, että ryhmäkanteesta on tullut ruma sana. Tässäkään asiassa ei ole aihetta tarrautua pelkään sanaan, erilaisiin mielikuviin saati mustavalkoiseen ajatteluun. Ryhmäkanteessa on perimmiltään kyse siitä, että kuluttajat voivat hakea ryhmänä korvausta samasta vahingosta. Ei itse lähtökohta voi olla mitenkään länsimaisen oikeusajattelun tai markkinatalouden vastainen. Ratkaisevaa on tietysti lain sisältö.

Suomessa ei kaivata lakia, jonka nojalla mitättömän pienen vahingon kärsinyt kuluttaja voi ryhmäkanteen “siivellä” lähteä peräämään korvauksia oikeusteitse. Tällainen menettely olisi sitä yrityksiä vahingoittavaa toimintaa, josta EK ryhmäkannetta koskevissa lausunnoissaan perustellusti varoittaa. Mitään mieltä ei ole myöskään lisätä oikeuslaitoksen turhaa työtä. Kuluttajan oikeuksien edistämisessäkin pitää keskittyä olennaiseen.

Ryhmäkanteesta on syntymässä jälleen kiista, nyt lähinnä EK:n ja oikeusministeri Koskisen välille. EK:n Maijala pääsi jo keskiviikon Helsingin Sanomissa kummastelemaan, miksi Koskinen ottaa kantaa kanteeseen, vaikka asiaa pohtivan oikeusneuvos Mikko Könkkölän työryhmän työ on vielä kesken. Koskinen olisi menetellyt kiistatta tyylikkäämmin, jos hän olisi kertonut kantansa ryhmäkanteeseen vasta Könkkölän työryhmän esityksen julkistamisen jälkeen.

Kuumentuvista tunteista kielii Koskisen lausunto ja myös tieto siitä, että oikeusneuvos Könkkölän työryhmä on ryhmäkanteesta kovin erimielinen. Kukaan ei varmasti menetä mitään, jos tästä eteenpäin kaikessa rauhassa odotetaan, millaisen esityksen työryhmä saa aikaiseksi. Sen julkistamisen jälkeen on pohjaa, josta keskustella.

Ratkaisevaa on tietysti lain sisältö.

Menot