fbpx
Uutiset

Ryhmärakennuttamisesta tehtiin entistä helpompaa

Kolme ryhmärakennuttamisesta kiinnostunutta perhettä on varannut tontin Poltinaholle suunnitellulta uudelta omakotialueelta. Innoparkin pilottihankkeesta tulee totta, jos kaikille seitsemälle tontille löytyy ostaja.

Innopark on parannellut ryhmärakennuttamisen konseptiaan viime syksystä, jolloin mallia edellisen kerran esiteltiin julkisuudessa.

– Ryhmärakennuttamisesta edelleen puhutaan, mutta konseptista on tehty entistä helpompi yksittäisen asiakkaan kannalta, kertoo hanketta koordinoivan Innoparkin projektipäällikkö Janne Haverinen.

Rakennuttajaryhmän ei tarvitse perustaa osakeyhtiötä, niin kuin aiemmassa mallissa. Rakennuttajaryhmä perustaa kiinteistön, joka on jaettu hallinnanjakosopimuksella määräosiin.

– Määräosan lunastava perhe voi päättää, kuinka paljon haluaa käyttää omaa aikaansa rakentamiseen. Perhe voi valita avaimet käteen -toimituksen tai ns. levyvalmiin rakennuksen, Haverinen kertoo.

Tonttikaupat voidaan tehdä kesäkuussa

Syksyllä Poltinaholle suunniteltiin selvästi suurempaa, 15–20 perheen yhteisöllistä asuinaluetta Turuntiehen rajoittuvalle alueelle. Silloinkin kolme perhettä oli kiinnostunut rakentamisesta. Niistä yksi on edelleen kiinnostunut, mutta kaksi perhettä on luopunut suunnitelmasta.

Jos tontinostajat ovat tällä kertaa koossa kesään mennessä, tonttikaupat voidaan allekirjoittaa kaupungin kanssa kesäkuussa. Kaupat on tehtävä yhdessä samoin kuin urakkasopimukset.

Alueen ryhmärakennuttamista esitellään viikonlopun Rakenna, sisusta, asu -messuilla Hämeenlinnassa. Konsultti Pentti Kyllönen pitää varmana, että neljä vielä tarvittavaa tontinostajaa löytyy. Hänen mukaansa ryhmärakennuttamisen etuja ovat “raha, raha ja raha”.

– Hallinnanjakosopimuksella jaetaan vastuut ja oikeudet. Oman työn osuuden voi säätää miten haluaa tai työn voi antaa työmaan vetäjälle. Kaikilla taloilla on yhteinen ammattitaitoinen työn vetäjä, joka käy neuvottelut aliurakoitsijoiden ja tavarantoimittajien kanssa.

Vanhojen pientalojen tapaisia taloja

Uusi asuinalue sijaitsee entisen varuskuntakorttelin koillislaidalla, Miehistönkadun ja Rakuunakadun kulmassa. Lännessä alue rajoittuu Asunto-osakeyhtiö Poltinahon Trioon, joka on rakenteilla.

Omakotaloista kaksi on yksikerroksisia ja viisi kaksikerroksisia. Tarkoitus ei ole tehdä ökytaloja.

– Alue edustaa vanhaa kaupunkimaista pientaloaluetta, kertoo arkkitehti Sakari Miettunen esisuunnitelmat tehneestä Arkkitehtuuri Oy Lahtinen Miettusesta.

Taloista tulee pinta-alaltaan 105–134 neliön kokoisia. Talonrakentaja Puutalokymppi oy:n toimitusjohtaja Harri Nokson karkea arvioi on, että neliöhinnaksi tulee hieman yli 2000 euroa.

Asuinalueen keskelle jää kaksi vanhaa Poltinahon varuskunnan aikaista rakennusta, tiilinen sauna ja puinen Soittokunnan talo. Sauna jää uuden alueen asukkaiden yhteiseen käyttöön.

Soittokunnan talo on suojeltu. Nykyään taloa vuokraa Kanta-Hämeen järjestyksenvalvojien yhdistys, mutta talon tuleva käyttö on täysin auki. Innopark on julistanut ideakilpailun, jossa pyydetään ehdotuksia talon käytöstä. (HäSa)

Menot