Uutiset

Ryhmiksistä tulee perhepäivähoidon varahoitopaikkoja

Perhepäivähoidossa olevat lapset saavat varahoitopaikan alueittain perustettavista uusista ryhmäperhepäiväkodeista. Varahoitopaikkoja tarvitaan elokuussa voimaan astuvan perhepäivähoitajien työaikarajoituksen takia.

Rajoituksen takia kunnalliset perhepäivähoitajat eivät voi jatkossa tehdä enempää töitä kuin 40 tuntia viikossa. Mikäli näin kuitenkin käy, on ne pidettävä tasoitusvapaina. Hoitolapselle hankitaan perhepäivähoitajan vapaiden ajaksi varahoitopaikka.

Vanhemmilla on ollut huoli siitä, miten lapsen hoito tasoitusvapaiden aikana hoidetaan, sanoo JHL:n varhaiskasvatuksen luottamusmies Marja Sirkka-Ahonen.

-Ei lapsia aiota pompotella ympäriinsä. Perhepäivähoitaja pitää vapaansa esimerkiksi viikon kerrallaan eikä niin, että lapset joutuisivat loppupäiväksi eri hoitopaikkaan, Sirkka-Ahonen rauhoittelee.


Ei halvin vaihtoehto

Vapaiden lisäksi ryhmiksistä on hyötyä myös hoitajan sairas- tai vuosiloman aikana. Lapsilla on aina samat tutut hoitajat ja leikkikaverit. Niin ikään ryhmäkoko pysyy pienenä kuten perhepäivähoidossa.

-Tämä ei ole kaikkein halvin vaihtoehto, mutta halusimme kuunnella vanhempien toiveita.

Vaikka uusi päivähoitomalli tuntuisi hankalalta, toivoo Sirkka-Ahonen vanhemmilta kärsivällisyyttä. Ainakin kaikki Sirkka-Ahosen jututtamat vanhemmat ovat olleet muutokseen tyytyväisiä.

-Jos nyt peruu perhepäivähoitopaikkansa, joutuu jonon hännille. Pahimmassa tapauksessa hoitopaikkaa ei ehdi saada lainkaan, sanoo Sirkka-Ahonen.


Ylityöt sallittuja

Vaikka uuden lain tarkoituksena on saada perhepäivähoitajat työaikalain piiriin, ei ylitöiden tekeminen ole silti kiellettyä, kunhan se ei ole jatkuvaa, sanoo Sirkka-Ahonen.

Tärkeintä olisi, ettei hoitoon tulo tai sieltä lähteminen venyisi sovitusta.

-Ei silti kannata huolestua, vaikka hoitoon lähtö joskus viivästyisi. Ei lain toteuttaminen saa olla viidestä tai kymmenestä minuutista kiinni, sanoo Sirkka-Ahonen.

Oma lukunsa ovat kaupungin laitamilla asuvat lapset, jotka tarvitsevat vuorohoitoa. Yhdeksi vaihtoehdoksi Sirkka-Ahonen esittää työparihoitoa, jolloin suhteellisen lähekkäin asuvien perhepäivähoitajien lapset olisivat vuorotellen toisillaan hoidossa.


Vapailla ladattava akkuja

Toistaiseksi uusille ryhmäperhepäiväkodeille ei ole kaikkia tiloja eikä hoitajia. Tuuloksen varhaiskasvatuskeskuksen johtaja Leena-Maija Hakkaraisen mukaan henkilöstöä etsitään jo nyt, vaikka varsinainen haku alkaa vasta elokuun alkupäivinä.

Hakkarainen ei kuitenkaan kannata Sirkka-Ahosen ehdotusta siitä, että perhepäivähoitajat vuorottelisivat hoitolasten kanssa.

-Tasoitusvapaiden yksi tarkoitus on edistää hoitajien jaksamista. Siksi varahoito olisi hyvä ohjata muille kuin perhepäivähoitajille.

Hakkaraisen mukaan ryhmis-käytäntöön lähdettiin, koska päiväkodit olivat jo täynnä, eikä niitä voi siksi hyödyntää kuin satunnaisesti. Suunniteltuja vapaita varten lapsille on oltava kiinteä paikka. Myös tutut kaverit ja yksi hoitopaikka painoivat vaakakupissa.

-Ensimmäisen puolivuotiskauden jälkeen nähdään, mikä todellinen hoidontarve on ja kuinka paljon tasausvapaita kertyy, sanoo Hakkarainen. (HäSa)