fbpx
Uutiset

Ryksin hoitajat marssivat ulos

Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikön eli Ryksin työntekijöiden mitta täyttyi. Hoitajat ja muu henkilökunta leimasivat itsensä vapaa-ajalle torstaina iltapäivällä kello kolmelta ja marssivat mielenilmauksena työpaikaltaan. Ulosmarssiin osallistui reilut 70 työntekijää, jotka palaavat normaaleihin vuoroihinsa perjantaina.

– Ihmettelemme kiirettä, jolla valvonnan toiminta ja sisätautiosaston sairaansijojen vähentäminen toteutetaan. Tammikuussa toteutettavat muutokset ovat vastuuttomia ja uhkaavat potilasturvallisuutta, perustelee Tehyn paikallisosaston puheenjohtaja Mirja Lammi.

Mirja Lammi on myös Riihimäen keskustalainen kaupunginvaltuutettu.

Valvontayksikkö lopetetaan

Ryksistä lopetetaan jo joulun alla valvontayksikkö, jonka neljä paikkaa on tarvittu esimerkiksi sydän- ja keuhkopotilaiden sekä leikkauksesta osastolle siirtyvien potilaiden tarkkailuun. Samaan aikaan vähennetään sisätautiosastolta kuusi potilaspaikkaa.

Ennen vuoden vaihdetta sairaalassa siirrellään toimintoja osastoilta ja tiloista toisiin, jotta terveyskeskuksen päivystykselle saadaan vastaanottotilat.

Riihimäen terveyskeskuksesta siirtyy päivystystoiminta sekä akuuttisairaanhoidon vuodeosasto Ryksiin. Ympärivuorokautisen päivystyksen tulevaisuus näyttää synkältä. Yöaikaisen päivystyksen hoitaa nyt Ryks, mutta tämä päivystys on tarkoitus siirtää Hämeenlinnaan syksyllä.

Keskussairaalaa vahvistettu

Ryksin henkilökunta vastustaa sairaalan toiminnan jatkuvaa heikentämistä. Kun Riihimäen aluesairaala liitettiin Kanta-Hämeen keskussairaalaan, sovittiin kummankin sairaalan tasapuolisesta kehittämisestä. Sopimusta ei ole noudatettu.

Ryksistä on vähennetty lähes kymmenen lääkärin virkaa. Psykiatrinen vuodeosastohoito on siirretty henkilökuntineen Hämeenlinnaan. Samoin on siirretty gynekologia sekä naistentautien leikkaukset ja vuodeosasto.

– Näitä siirtoja ei voida perustella potilasturvallisuudella eikä edes väitteellä, että Hämeenlinnaan olisi helpompi palkata henkilökuntaa, Mirja Lammi toteaa.

Kun lonkkaproteesien leikkaukset siirrettiin Hämeenlinnaan, keskussairaala ei pystynyt täyttämään hoitotakuun vaatimaa aikarajaa. Potilaiden leikkauksia hoidettiin ostopalveluin julkisten ja yksityisten sairaaloiden avulla.

– Osa leikattiin Kuopiossa, jossa valvontaviranomainen on kieltänyt kyseisen yksityisen palveluntuottajan toiminnan esimerkiksi puutteellisen välineistön vuoksi. Toteutuiko potilasturvallisuus? Mirja Lammi kritisoi.

Edessä kallista lisärakentamista?

Riihimäellä henkilökunta haluaa säilyttää perustason erikoissairaanhoidon ja leikkausten määrän vähintään ennallaan, jotta sairaanhoitopiirissä pystytään toteuttamaan hoitotakuu. Riihimäellä ei uskota, että leikkausten siirto Hämeenlinnaan onnistuu ilman, että keskussairaalaan on rakennettava lisää leikkaussalitilaa.

Mirja Lammi toteaa, ettei kukaan vielä ole uskaltanut lausua rakentamistarvetta ääneen, koska samaan aikaan Riihimäelle jää leikkaustilaa seisomaan tyhjänä. Kuntien taloudellinen tilanne ei mahdollista lisärakentamista. (HäSa)

Menot