Uutiset

Ryttylän koulurakentamista ei aikaistettu

Kunnanvaltuutetut joutuivat väistelemään valtuuston istuntosalissa ämpäreitä tiistai-iltana. Vuotavan katon tasainen tiputteluääni säesti istuntoa, jossa pidettiin talouden nuorat siitä huolimatta tiukassa otteessa.

– Tässä nähdään, mitä seuraa, kun korjausremontteja joudutaan jatkuvasti siirtämään, puuskahti demarien Markku Pyrä pujotellessaan paikalleen.

Ryttylän valtuutettuihin kuuluva Pyrä olisi suonut, että vuosia suunnitelmissa roikkunut ja aina siirretty Ryttylän päiväkodin ja koulun rakentaminen olisi toteutettu siten, että koulu olisi ollut valmis käyttöön vuonna 2015 eikä vasta vuonna 2016.

Vasemmistoliiton Soile Roivas teki esityksen, että koulurakentaminen aloitetaan aikataulussa, josta päätettiin vuosi sitten. Esitys kaatui äänin 28-7.


Siirrot pelottavat

Hankkeen nopean aikataulun puolesta taistelleet pelkäsivät siirtymisen yhä jatkuvan.

– Olemme erittäin iloisia, että päiväkodin rakentaminen nyt toteutuu. Siitä huolimatta koulun aikataulun pitkittäminen vuodella pelottaa. Koulun korjaamista on lykätty jo toistakymmentä vuotta ja aina vain vuodella eteenpäin, totesi Leila Peltonen (sd.).

Kunnanjohtaja Päivi Terävä selvitti valtuutetuille, ettei päiväkodin rakentaminen, vanhan päiväkotirakennuksen korjaaminen koulutiloiksi, vanhan koulun purkaminen ja lopulta uuden rakentaminen mitenkään onnistu koulutyön ohessa kolmessa vuodessa.

– Lapset eivät voi olla työmaan keskellä. Töitä on tehtävä loma-aikoina, Päivi Terävä totesi.


Velkaa pidetään kurissa

Aikataulun venyttäminen antaa lisäaikaa, joka on kunnanhallituksen puheenjohtajan Risto Tiippanan (kok.) mukaan välttämätöntä velkaantumisen torjuntatyötä.

– Voimme välillä vähän hengähtää ja maksaa vanhaa velkaa. Kokonaisvelan määrä on helpompaa pitää kurissa, vaikka sitten ottaisimmekin lisävelkaa.

Velkaantumisen peikko nousi lähes joka puheenvuorossa esiin. Tosin koulun aikataulua kiirehtineet ihmettelivät, eikö koulu maksa vähintään yhtä paljon rakennetaan se nopeammalla vai hitaammalla aikataululla.

Lainanotto jatkuu Hausjärvellä nopeassa tahdissa. Vihreiden Auli Laine muistutti, että asuinkäyttöön valmisteltava Manassenpelto tulee lisäämään paineita korjata kaikki Oitin koulut lisääntyvän lapsimäärän käyttöön.

Keskustan Heini Ristavaara todisteli useammassa puheenvuorossaan ylivelkaantumiseen liittyvistä vaaroista. Jollei kunnan talous pysy kunnossa, kunnan itsenäisyys on väkisin uhattuna.

Auli Laine muistutti ryttyläläisten pettyneen niin moneen otteeseen, että puheet osakunta- tai kuntaliitoksista lisääntyvät.

Myös keskustan Timo Silván pohdiskeli kuntaliitosta, jota Hausjärvellä ehkä joudutaan vakavamminkin tutkimaan. Silván nosti Janakkalan mahdolliseksi yhteistyökumppaniksi.

Ensi vuoden talousarvio hyväksyttiin lopulta muuttamatta summia piirunkaan vertaa. Keskustelutkin käytiin vain Ryttylän hankkeesta, jonka hinta on kokonaisuudessaan 11,4 miljoonaa euroa. (HäSa)