Kolumnit Uutiset

Sä olet epänormaaaaliii!

Normaali vai epänormaali – riippuu katsojasta. Pertti Kurikan nimipäivien bändin porukka miettii vakavasti normaaliutta.

”Sä et ole normaali, sä olet epänormaaaliii! Miksei kukaan ymmärrä, et mä en tykkää sellasesta, et mua aina tallataan ja kiusataan ja tehdään ikäviä asioita”.

Näin raivosi solisti Kari Aalto lavalla mikkiin Kovasikajuttu-elokuvassa.

Nyt me seuraamme henkeä pidätellen punkkaribändin menestymistä viisuissa. Ylpeästi kehareina itsestään puhuvat miehet kilpailevat musiikillaan, mutta edustavat väistämättä myös kaikkia kehitysvammaisia, maailmanlaajuisesti.

Somesta löytyi ja löytyy yhä ristiriitaisia asenteita. Peukutusta ja fanitusta riittää, mutta osa jakaa häpeäänsä ja jopa vihaansa. Mielipiteenvapaus ja sananvapaus ovat perusoikeuksia, mutta miten niihin pitää suhtautua, kun mielipiteet ovat rasistisia? Voiko syrjintää perustella sananvapaudella?

Tänä keväänä kehitysvammaisten asema ja oikeudet ovat aidosti pysäyttäneet ihmiset ottamaan kantaa. Suomi havahtui häpeämään, kun viisujen alla huomattiin, ettei maamme ollutkaan ratifioinut YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaa yleissopimusta.

Vasta jos ratifiointi luo oikeita työpaikkoja kehitysvammaisille, sillä on aitoa merkitystä. Nyt vain 500 keharia käy päivittäin palkkatyössä. Yrittäjien asenteissa riittää korjattavaa. Onneksi moni muu asia on jo paremmin.

Lähes jokainen kehari saa itse päättää elämästään, esimerkiksi haluaako antaa lehdelle haastattelun ja luvan kuvaamiseen. Siitä ei ole kauan, kun moni kiva juttu jäi tekemättä. Holhooja kielsi haastattelut.

Miltähän nyt tuntuisi, jos Kari Aalto, Pertti Kurikka, Sami Helle ja Toni Välitalo eivät saisi itse päättää elämästään, vaan joutuisivat tyytymään virallisten holhoojien tahtoon?

Kolme vuotta sitten haastattelin Pertti Kurikan nimipäivät.

”Normaali on ihminen, joka kulkee normaalisti, liikkuu normaalisti, tekee normaaleja asioita ja käyttäytyy normaalisti,” pohti Kari Aalto.

Sami Helle säteili, että kaikki ovat hyväksyneet bändin ”…ja se on tosi hyvä!”

”Me soitetaan hyvää musaa ja saadaan aplodit, kun lopetetaan. Siinä on lämpöä ja kehuja, että helvetin hyvin soititte,” tilitti Pertti Kurikka tuolloin.

Jännätään yhdessä tällä viikolla, että musa ja sanat voittavat maailman huomion!

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic