Uutiset

Sää kuin sää tarjoaa lööppiainesta

Ennätyskylmää!

Hirmupakkaset jatkuvat! Hiihtolomalla upea sää! Tappajamyrsky uhkaa! Seksihelteet tulevat!

Ainahan ilmat ovat ihmisiä kiinnostaneet, mutta parin viime vuoden aikana iltapäivälehtien sääjournalismi on ylittänyt kaikki mahdolliset kohtuuden ja terveen järjen rajat. Satoi tai paistoi, tarjoaa se aina lööppimaakarille ainesta. Kun me muut ihmiset nautimme tavallisesta suomalaisesta talvisäästä, on maakarin mukaan poikkeukselliset olot päällä. Joko lumimyrsky tai ennätyspakkanen. Tai sitten sää on niin kertakaikkisen tavanomainen, että sekin kelpaa uutiseksi.

Usko sään uutisarvoon on toimituksissa horjumaton, päivästä ja kuukaudesta toiseen.

Lisäksi lehdet pitävät liikuttavan hyvää huolta lukijoistaan. Tunnollisesti ne muistuttavat, että kylmällä säällä pitää pukeutua lämpimästi ja helteellä pitää juoda riittävästi vettä. Näin suojaudut pakkaselta! Näin suojaudut auringon säteilyltä!

Taustalla lienee oletus, että iltapäivälehden lukija on ympäröivistä luonnonoloista täysin vieraantunut otus, joka liikkuu ainoastaan keskuslämmitetyissä ja ilmastoiduissa tiloissa. Jouduttuaan tappajasään armoille hän ei osaa itsenäisesti vetää pipoa syvemmälle päähän ja hanskoja käteen. Hän ei myöskään ymmärrä esilämmittää autoaan eikä tarkistaa tulisijojensa kuntoa.

Pelkkä vallitsevan sään demonisointi ei tietenkään riitä. Aivan oma lukunsa ovat lehtien sääennusteet. Mitä pidemmälle, sen parempi. Luotettavuudella ei ole niin väliä, kunhan se myy. Katso koko kevään sää! Mille paikkakunnalle kevät saapuu ensimmäisenä! Kesästä tulee sateinen! Kesällä helle hellii!

Ilmatieteen laitos teki joskus takavuosina puolen vuoden päähän ulottuvan sääennusteen. Kokeilu jäi yhteen kertaan, niin pahasti se meni metsään. Oikeasti sää on niin kaoottinen ilmiö, että sen ennustaminen yli kymmenen vuorokauden päähän on sama kuin kristallipalloon katsoisi.

Iltapäivälehtiä tämä ei haittaa. Ne käyttävät yhdysvaltalaisen sääpalvelun Weather Services Internationalin pitkän aikavälin ennusteita, jotka saattavat osua oikeaan – tai sitten eivät. Toppavaatteet voivat olla hyödyttömiä tulevana talvena, ennustaa sääpalvelu WSI, kirjoitti Iltalehti viime elokuussa. Ja lokakuussa: Edessä lämmin talvi. Todennäköisyys sohjokeleille on entistä suurempi.

Noilla tiedoilla olisi karvareuhka jäänyt ostamatta marketin alennusmyynnistä. Ostin kuitenkin, ja käyttöäkin on ollut.

Marraskuussa Iltalehti tyytyi otsikoimaan; Talven sääennuste yllättää.

Pitäkääpä mielessä, että eilinen Ilta-Sanomat lupasi kevään koittavan maaliskuussa ja vieläpä tavanomaista lämpimämpänä. Iltalehti kertoi jo tammikuussa kevään olevan lämmin ainakin vappuun asti. Jos pääsiäisenä maa on kuitenkin valkoinen ja sataa räntää vaakasuoraan, en usko että valituksia otetaan vastaan ainakaan minkään lehden toimituksessa.