fbpx
Kolumnit Uutiset

Saa länsikaupungin näinkin tyhjennettyä

Hämeenlinnan päättäjät ovat käyneet elokuun lopussa delegaatioineen hattu kädessä vaatimassa VR:ltä, että menetetyt junavuorot palautettaisiin.

Perusteena on, että Hämeenlinnan elinvoimaisuus kuolee, jos yhteydet heikkenevät.

Väitettä on vaikea kiistää, mutta osataan sitä ihan täällä omissakin piireissä tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat alueiden houkuttavuuteen ainakin kaupungin sisällä.

Läntisessä kantakaupungissa, tuttavallisemmin Rapamäen takana, on yksi valtavan suuri työnantaja ylitse muiden: Kanta-Hämeen keskussairaala.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä on samalla kaupungin suurimpia työllistäjiä. Sairaanhoitopiirissä oli viime vuonna töissä yhteensä lähes 2 000 ihmistä, joista valtaosa työskentelee Hämeenlinnassa, toisin sanoen Ahvenistolla.

Hirsimäessä lapsuuden varttuneena muistan, kuinka kaikki kotikulmien uutiset kulkivat sairaalanmäen kautta. Tarkempi paikka on tainnut olla sairaalan ruokala.

Uuden sairaalan vaikutuksia on toistaiseksi mietitty yksinkertaisesti rahan näkökulmasta, ja niitäkin lähinnä konsultin vähennys- eli säästölaskujen pohjalta.

Edelleen sairaanhoitopiirin valtuusto ja virkamiesjohto vakuuttelee, että uusi supermoderni saikkutalo, jonka olisi oranssiraitaisesti #ihanlähellä olisi parempi kuin se, että valtava kompleksi jäisi nykyisille sijoilleen Ahvenistolle.

Muutos on kutakuinkin sama kuin se, että Panssariprikaati päätettäisiin siirtää Parolannummelta Hattulan Pappilanniemeen.

Vanhan sairaalan tilalle olisi Ahvenistolle tarkoitus rakentaa asuinrakennuksia. Ajatus on korkeintaan kaunis, koska kukaan ei halua asua kaupunginosassa, jossa ei ole yhtä ruokakauppaa enempää palveluita.

Nummen palvelukeskukseenkin lähinnä siirretään nykyiset koulut, terkkari ja kirjasto. Yläkoulu on ainoa asia, jota Nummi-Jukola-alueella ei aiemmin ole toiminut.

Kukaan ei ole viitsinyt sanoa ääneen sitä, millaisia vaikutuksia Länsi-Hämeenlinnan kehitykselle on, jos SSAB:n tehtaan kokoinen työllistäjä siirretään pois. Eikä se muuksi muutu, vaikka kuinka asiaa lähestyisi #ilonkautta.

Läntisessä kantakaupungissa asuu noin 11 000 ihmistä, joita ei sopisi unohtaa. Muuten sairaalan siirto on vain kaupungin johdonmukaista jatkoa länsiosien asukkaiden unohtamiselle.

Menot