Sääennusteet ja kesäuusinnat

Jo vain on kesä! Mistäkös sen tyhmempikin tietää? No, tietysti siitä, että viimeiset viikot iltapäivälehdet ovat kertoneet totuuden koko kesän lomailmoista.
 
On se pentele kummaa touhua tuo sään ennustaminen, kun iltapäivälehdet tietävät tunnilleen elokuun 8. päivän auringot ja pilvet, lämpötiloista puhumattakaan, mutta tv:n säänaiset ja -miehet eivät saa sattumaan omaa arvausleikkiään kohilleen edes huomiselle…
 
Kun telkkarissa paasataan huomenna satavan vettä, niin jo vain aurinko paistaa rillittää yli 20 celsiusasteen teholla pihanurmikon kuivaksi.
 
Kyllä eivät tiedä säätä. Telkkarissa.
 
Iltapäivälehdissä tietävät. Viisasta porukkaa.
 
Niin, ja tietävät ne useat aviisit koko kesän luotettavan hyttysennusteen.
 
Oma kokemukseni on, että ennustipa kuka tahansa ja mitä tahansa lentävistä ötököistä, niin takuuvarmasti niitä on miljoonittain siellä missä kulloinkin satun olemaan. Jos olen Hämeessä, hyttysparvet peittävät auringon, Jos olen Kainuussa, hyttysparvet peittävät auringon, jos olen Etelä-Karjalassa, hyttysparvet peittävät auringon. 
 
Vielä enemmän hyttysiä on siellä, minne on tarkoitus matkata seuraavana päivänä. Koettu on.
Ja kaikkihan tietävät, että Pohjanmaalla on vielä niitä isoja hyttysiä…
 
Parhaiten hyttysiltä säästyy istumalla kolme–neljä seuraavaa kuukautta tiivistetyn kodin uumenissa ovet ja ikkunat suljettuina. Savuhormin pellit kiinni, ettei sieltä hyttynen livahda.
 
Jo nauttii kesästä!
 
Kun luottaa kuin peruskallioon näihin iltapäivälehtien pitkän ajan unikuviin säästä ja sen olemuksesta, kannattaa tietysti perua ne heinäkuun 13. päivän iltapäiväksi suunnitellut tyttären häät. Lauantaipäivän sataa retuuttaa niin, että hyvä jos edes mäellä seisova kirkko on turvassa kesätulvilta. Uskokaa pois. Niin on lehteen painettu!
 
Juhannussäästä kerrottiin iltapäivälehden joulunumerossa, joten sitä ei kannata enää kerrata. Vanhoja juttuja. 
 
Kokkoa saa polttaa. Tai sitten ei. 
 
Marja- ja sienisato on menetetty! Monen päivän kuivuus toukokuussa vei thaimaalaisilta leivän suusta ja marjat metsistä. Näin on uskominen, koska lehtien pitkän ajan ennustuksissa on tällä tavoin vakuutettu.
 
Siitähän saisi oivan lööpin: Thaimaa nälän kourissa!
 
Itse jutussa kerrotaan sitten Suomen toukokuun sateettomista päivistä.
 
Tuossa viikko sitten tuumin, että pitäneekö lähteä sammakon etsintään, kun Hyrynsalmen sammakkomies ehti lähteä taivaallisten ennustajaukkojen seuraan.
 
Saisi siinä ainakin tv-julkisuutta ja kutsun tanssilavoille puhumaan kansalle totuuksia ensi syksyn sateista ja poutapäivistä.
 
Ei kai kaikkea sammakonkutua ole syöty, joten muutama varttunut yksilö löytynee meitä sääukkoja varten.
 
Ilman sammakkoa uskallan ennustaa, että syksystä tulee pimeä ja melko sateinen. Marraskuussa on poikkeuksellisen vähän hyttysiä. 
 
Joulusäähän palataan juhannuksena.
 
Onhan meillä tiedotusvälineissä vielä yksi takuuvarma kesänmerkki – kaikkien tv-kanavien riemukkaat kesäuusinnat! Niitähän me kaikki olemme koko synkän talven odottaneet, telkkarin kesäuusintoja! 
 
Onneksi talviaika meni mukavasti ihan tavallisia uusintoja tiiratessa.
 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic